• Invitațiile la funeraliile Reginei nu au fost trimise în Rusia, Belarus și Myanmar, au declarat surse de la Whitehall.
  • Iranul va fi reprezentat doar la nivel de ambasador, susțin surse din interior.
  • Marea Britanie nu a invitat reprezentanți din cele trei națiuni la funeraliile de stat de luni, când suverana va fi înmormântată alături de prințul Philip în capela St George’s Chapel.

Invitațiile la funeraliile Reginei nu au fost trimise în Rusia, Belarus și Myanmar, au declarat surse de la Whitehall. Iranul va fi reprezentat doar la nivel de ambasador, susțin surse din interior.

Marea Britanie nu a invitat reprezentanți din cele trei națiuni la funeraliile de stat de luni, când suverana va fi înmormântată alături de prințul Philip în capela St George’s Chapel.

Marea Britanie, împreună cu aliații săi occidentali, a încercat să izoleze Rusia și aliatul său Belarus pe scena mondială prin sancțiuni economice și alte măsuri, ca răspuns la invaziei Moscovei în Ucraina. Myanmar și armata sa au fost, de asemenea, subiectul sancțiunilor britanice și nu au fost invitați să participe la ceremonie, se arată în raport.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Aproximativ 500 de demnitari străini sunt așteptați să participe la înmormântarea de la Londra, invitațiile fiind trimise acum șefilor de stat din majoritatea țărilor cu care Marea Britanie are relații diplomatice, potrivit BBC.

O serie de lideri mondiali, de la președintele american Joe Biden și prima doamnă Jill Biden, până la prim-miniștrii Canadei, Australiei și Noii Zeelande, au confirmat prezența la eveniment, care va fi probabil una dintre cele mai mari adunări diplomatice ale Marii Britanii din ultimii ani.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat vineri că președintele rus Vladimir Putin nu va participa la funeralii. Peskov a declarat că, deși rușii o respectă” pe Regină pentru înțelepciunea ei”, prezența lui Putin la funeralii nu este o opțiune – dar a adăugat că se va lua o decizie cu privire la cine va reprezenta națiunea la ceremonie.

Prințesa Anne va însoți sicriul Reginei cu un zbor de la Edinburgh la Londra, care va sosi în cursul zilei de astăzi. Cortegiul se va deplasa apoi la Palatul Buckingham, unde sicriul de stejar va fi întâmpinat de Regele Charles, de Regina consort și de alți membri ai familiei regale.

Miercuri, sicriul va fi transportat pe o caleașcă militară a Artileriei Regale a Regelui la Palatul Westminster. Acesta va fi însoțit de sunetul tunurilor trase din Hyde Park către The King’s Troop Royal Horse Artillery, cortegiul va face o călătorie pe lângă obiective turistice din Londra.

Va trece prin Queen’s Gardens, The Mall, Horse Guards și Horse Guards Arch, Whitehall, Parliament Street, Parliament Square și New Palace Yard.