• Thierry Breton, comisar european, dezvăluie conținutul discuțiilor cu favoritul american în sondaje.
  • Trump amenință cu ieșirea SUA din NATO.
  • Comisia Europeana a lansat marți un fond de 100 de miliarde de euro pentru înarmare.

Donald Trump a avertizat în privat că America nu va veni în ajutorul UE dacă ar fi atacată militar. Conform comisarului european Thierry Breton, Donald Trump i-a spus acest lucru Ursulei von de Lyen în timpul Forumului de la Davos în 2020.

 Cât de reală este această a amenințare din partea lui Donald Trump ?

Trump a mai spus ceva asemănător când a fost întrebat dacă vă trimite americani să moara pe pământul european. Președinte în funcție în acel moment, Trump a răspuns public : nu ! Este cunoscut de altfel faptul că Trump este isolationist și asta este temerea cea mare a europenilor.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
CUM AR FI EUROPA FĂRĂ ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MAI ESTE EUROPA IUBITĂ?
CIOLACU DĂ VINA PE CÎȚU

În cadrul aceleiași întâlniri extrem de tensionate la care a participat, în afara de Thierry Breton și Ursula von der Lyen un alt comisar, Phil Hogan, Trump a mai spus că NATO este moartă și Statele Unite vor părăsi aceasta alianță. « Îmi datorați, voi, germanii, 400 de miliarde de dolari pentru că nu nu ați plătit ceea ce ar trebui să plătiți pentru apărare » a mai afirmat el.

Thierry Breton a dezvăluit conținutul acestor discuții săptămână aceasta în cadrul unui eveniment care a avut loc la PE.

Discuția a avut loc în 2020 dar este dezvăluită doar acum. Putem crede că este o încercare de a împinge Europa să își construiască propria apărare ?

Din ce în ce mai multe voci se ridica în Europa, de la invazia Ucrainei de către Rusia, pentru a grăbi proiectul unei Europe a Apărării, care trenează de mai bine de 30 de ani, fară ca asta să însemne abandonarea NATO. Europa trebuie însă să fie pregătită pentru toate scenariile.

Bruxelles-ul privește cu foarte multa îngrijorare posibilitatea că Trump să se întoarcă la Casa Alba.

În calitate de comisar responsabil pentru politica industrială și agenda de apărare a UE, Breton a făcut eforturi ca UE să își intensifice propriile capacități de autoapărare pe fondul războiului Rusiei din Ucraina și a lansat marți un fond de 100 de miliarde de euro pentru a crește producția de arme.

„A fost un mare semnal de alarmă și  vedem că Trump s-ar putea întoarce”, a spus Breton. „Așa că acum, mai mult ca niciodată, știm că suntem pe cont propriu, desigur. Suntem membri NATO, aproape toți, desigur că avem aliați, dar nu avem alte opțiuni decât să creștem drastic acest pilon în ca sa fim gata [pentru] orice s-ar întâmpla”.

Citește și