• Donald Trump a declarat că participarea Canadei la scutul antirachetă „Domul de Aur” ar costa 61 de miliarde de dolari.
  • Trump a sugerat că, dacă Canada ar deveni al 51-lea stat american, participarea la sistem ar fi gratuită.
  • Premierul canadian Mark Carney a respins categoric ideea, reafirmând suveranitatea și independența Canadei.

Donald Trump a declarat că ar costa Canada 61 de miliarde de dolari să facă parte din ambițiosul său scut antirachetă „Domul de Aur”, dar că ar fi gratuit dacă Ottawa ar renunța la suveranitatea sa pentru a deveni al 51-lea stat american, scrie Financial Times.

Trump pune condiții Canadei

„I-am spus Canadei, care dorește foarte mult să facă parte din fabulosul nostru sistem Golden Dome, că va costa 61 de miliarde de dolari dacă rămâne o națiune separată, dar inegală, dar va costa ZERO DOLLARS dacă devine cel de-al 51-lea stat al nostru drag”, a scris marți președintele american pe platforma sa socială Truth. „Ei iau în considerare oferta!”

Un purtător de cuvânt al prim-ministrului Canadei, Mark Carney, a declarat: „Prim-ministrul a fost clar cu fiecare ocazie, inclusiv în conversațiile sale cu președintele Trump, că Canada este o națiune independentă și suverană și va rămâne așa”.

Recomandări

SUA ATACĂ IRANUL
CUM E ECONOMIA DUPĂ ATAC
CE URMEAZĂ PT. IRAN
STARMER AVERTIZEAZĂ
CHINA ACUZĂ SUA
LIBER LA HARVARD

Purtătorul de cuvânt al lui Carney a adăugat că prim-ministrul a avut „discuții ample și constructive” cu omologii americani, care „includ consolidarea Norad și a inițiativelor conexe, cum ar fi Domul de Aur”.

Carney a declarat reporterilor săptămâna trecută că participarea țării sale la Golden Dome „a fost discutată la un nivel înalt”, deși nu a vrut „să pună un preț” pe implicarea sa. „Nu sunt sigur că se negociază în această privință”, a adăugat el.

„Suntem conștienți că avem capacitatea, dacă dorim, să finalizăm Domul de Aur prin investiții și parteneriate”.

Ce este „Domul de Aur” și de ce contează pentru Canada

Este probabil ca Canada să trebuiască să fie implicată într-un fel sau altul în Golden Dome, având în vedere că o rachetă balistică intercontinentală lansată din Rusia – una dintre amenințările pe care scutul ar fi conceput să le intercepteze – ar survola nordul Canadei pentru a ajunge în SUA.

Săptămâna trecută, Trump a afirmat că proiectul ar costa 175 de miliarde de dolari, promițând să îl facă „operațional” până la sfârșitul mandatului său prezidențial. Folosind interceptoare în spațiu, scutul ar proteja împotriva amenințărilor sofisticate, cum ar fi rachetele hipersonice, rachetele de croazieră avansate și rachetele balistice intercontinentale lansate de adversarii SUA.

Cu toate acestea, rețeaua preconizată de interceptori din spațiu necesită o tehnologie care nu există, ceea ce înseamnă că Domul de Aur se confruntă cu obstacole considerabile în calea dezvoltării. Biroul nepartizan pentru buget al Congresului a estimat, de asemenea, că dezvoltarea și lansarea interceptoarelor spațiale ar putea costa până la 542 de miliarde de dolari pe o perioadă de 20 de ani.