• Avocații lui Trump nu au afirmat în instanță că a declasificat documentele, deși nu au recunoscut că acestea sunt clasificate.
  • Trump poate face apel la Curtea Supremă împotriva hotărârii celui de-al 11-lea Circuit, dar experții se îndoiesc că judecătorii vor fi de acord să o audieze.
  • Al 11-lea Circuit a numit argumentul declasificării lui Trump drept o pistă falsă”.

Încercarea lui Donald Trump de a împiedica o anchetă penală privind posesia de documente sustrase de la Casa Albă a început să se destrame, au declarat experții juridici, după eșecuri în sala de judecată, inclusiv îndoielile exprimate de judecători cu privire la afirmația fostului președinte american că a declasificat înregistrările confiscate în locuința sa din Florida.

Trump a avut parte de dezamăgiri în această săptămână, în timp ce avocații săi încearcă să încetinească ancheta Departamentului Justiției, care a intrat în forță odată cu percheziția aprobată de instanță la 8 august la reședința sa de la Mar-a-Lago, în care agenții FBI au găsit 11.000 de documente, inclusiv aproximativ 100 marcate ca fiind clasificate.

Miercuri, un complet de trei judecători de la Curtea de Apel a celui de-al 11-lea Circuit al SUA, cu sediul în Atlanta, a decis că anchetatorii federali pot relua imediat examinarea dosarelor clasificate, infirmând decizia judecătorului districtual Aileen Cannon, cu sediul în Florida, de a bloca aceste documente până când un arbitru independent va evalua dacă vreunul dintre ele ar trebui să fie reținut ca fiind confidențial.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Hotărârea lui Cannon este atât de departe de normă, iar al 11-lea Circuit a făcut o treabă atât de bună în a demonta temeinic opinia ei”, a declarat Jonathan Shaub, fost avocat în cadrul Biroului de consiliere juridică al Departamentului de Justiție, care în prezent predă dreptul la Universitatea din Kentucky.
Trump poate face apel la Curtea Supremă împotriva hotărârii celui de-al 11-lea Circuit, dar experții se îndoiesc că judecătorii vor fi de acord să o audieze. Din completul de judecată al celui de-al 11-lea Circuit au făcut parte doi judecători numiți de Trump.

În cauză în cadrul anchetei – una dintre mai multe probleme juridice care îl încurcă pe Trump, în timp ce acesta ia în considerare o nouă candidatură la președinție în 2024 – este dacă a încălcat legile federale care împiedică distrugerea sau ascunderea de documente guvernamentale și deținerea neautorizată de informații privind apărarea națională. Departamentul de Justiție analizează, de asemenea, dacă Trump a încercat în mod ilegal să obstrucționeze ancheta. Trump nu a fost acuzat de nicio infracțiune și simpla existență a unei anchete nu înseamnă că va fi.

Ca parte a contraatacului lui Trump împotriva anchetei, el a făcut publice afirmații potrivit cărora a declasificat personal înregistrările confiscate.

Dacă ești președintele Statelor Unite, poți declasifica doar spunând că este declasificat, chiar și gândindu-te la asta”, a declarat Trump miercuri la Fox News. Îl trimiți la Mar-a-Lago sau oriunde îl trimiți și nu trebuie să existe un proces”.

Cu toate acestea, avocații lui Trump nu au afirmat în instanță că a declasificat documentele, deși nu au recunoscut că acestea sunt clasificate.

Al 11-lea Circuit a numit argumentul declasificării lui Trump drept o pistă falsă”. Cele trei statute care stau la baza mandatului de percheziție al FBI la Mar-a-Lago prevăd că este o infracțiune manipularea defectuoasă a documentelor guvernamentale, indiferent de statutul lor de clasificare. Avocații lui Trump nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.