• Curtea acceptă cererea lui Trump și numește un judecător veteran din New York ca maestru special.
  • În calitate de maestru special, Dearie va fi responsabil de examinarea documentelor ridicate în timpul percheziției din 8 august de la Mar-a-Lago.
  • Dearie a ocupat funcția de procuror federal de top pentru Districtul de Est din New York din 1982 până în 1986.

Un judecător federal a blocat Departamentul de Justiție de la orice revizuire ulterioară a înregistrărilor confiscate de pe proprietatea din Florida a fostului președinte american Donald Trump. De asemenea, instanța a aprobat cererea lui Trump și a numit un administrator special pentru a examina documentele.

Judecătoarea districtuală americană Aileen Cannon, numită de Trump, a ordonat Departamentului Justiției să oprească examinarea documentelor în scopuri de investigație până la un nou ordin al Curții sau până când expertul special își va finaliza examinarea.

Alegerea lui Raymond Dearie, un fost procuror federal care a fost ani de zile judecător-șef al tribunalului federal cu sediul în Brooklyn, a venit după ce atât Departamentul de Justiție, cât și avocații lui Trump au precizat că ar fi fost mulțumiți de numirea sa ca așa-numit maestru special.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Judecătorul a declarat Instanța nu consideră că este adecvat să accepte concluziile guvernului cu privire la aceste aspecte importante și disputate fără o revizuire suplimentară de către o terță parte neutră, într-un mod rapid și ordonat”. Reuters a relatat, citând-o pe judecătoare, că îi va da instrucțiuni lui Dearie să acorde prioritate examinării documentelor clasificate și să finalizeze examinarea tuturor materialelor confiscate până la 30 noiembrie.

În calitate de maestru special, Dearie va fi responsabil de examinarea documentelor ridicate în timpul percheziției din 8 august de la Mar-a-Lago și de separarea celor care ar putea fi acoperite de revendicări de privilegii.

Peste 11.000 de documente au fost recuperate de FBI de la locuința lui Trump

Departamentul de Justiție investighează tezaurizarea de materiale strict secrete și alte documente clasificate la proprietatea din Florida după ce Trump a părăsit funcția de președinte. FBI afirmă că a recuperat peste 11.000 de documente din locuință în timpul percheziției din 8 august, inclusiv peste 100 cu marcaje de clasificare.

Avocații lui Trump au cerut luna trecută ca un judecător să numească un maestru special care să facă o analiză independentă a documentelor și să segmenteze cele care ar putea fi acoperite de revendicări privind privilegiul executiv sau privilegiul avocat-client. Departamentul de Justiție a susținut că numirea nu era necesară, spunând că și-a făcut deja propria revizuire și că Trump nu avea dreptul să ridice pretenții de privilegiu executiv care, în mod normal, îi permit președintelui să ascundă anumite informații publicului și Congresului.

Dearie a ocupat funcția de procuror federal de top pentru Districtul de Est din New York din 1982 până în 1986, moment în care a fost numit pe banca federală de către președintele de atunci, Ronald Reagan. De asemenea, a făcut parte din Curtea de Supraveghere a Serviciilor de Informații Externe, care autorizează cererile de interceptare telefonică ale Departamentului de Justiție în cadrul investigațiilor care implică agenți suspecți ai unei puteri străine.

El a trecut la statutul de senior în 2011, dar Departamentul de Justiție a declarat că rămâne activ și că le-a indicat oficialilor că este disponibil pentru această funcție și că ar putea lucra cu promptitudine dacă ar fi numit în această funcție.