• Donald Trump s-a arătat deschis să participe la discuțiile dintre Rusia și Ucraina care vor avea loc joi în Turcia.
  • Președintele SUA va face o vizită oficială în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar, cu posibilitatea unei escale în Turcia pentru negocierile dintre Moscova și Kiev.
  • Vladimir Putin a propus discuții directe la Istanbul fără condiții prealabile, dar a respins cererile occidentale privind armistițiul de 30 de zile.

Donald Trump a declarat că este deschis să participe la discuțiile dintre Rusia și Ucraina care vor avea loc joi în Turcia, o idee primită rapid cu entuziasm de Kiev ca fiind „ideea corectă”, pe măsură ce eforturile internaționale de a pune capăt războiului se intensifică, conform Financial Times.

Trump va vizita Golful în această săptămână, într-o călătorie oficială în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar și a spus că ar putea face o escală în Turcia pentru a participa la discuțiile planificate între Rusia și Ucraina.

„Nu știu unde voi fi joi – am atât de multe întâlniri – dar mă gândeam zbor acolo” a spus Trump, luni, la Casa Albă.

Recomandări

RĂZBOI TOTAL
DARK WEB, SUB LUPA EUROPOL
ALARMA NU MAI TACE
„EVACUAȚI TEHERANUL!”
CINE SĂ ÎI ÎMPACE?
MASACRU ÎN GAZA

Anterior, Trump a descris perspectiva unor discuții directe între Moscova și Kiev ca fiind „o zi potențial grozavă pentru Rusia și Ucraina”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat inițiativa americană, afirmând într-un comunicat că „noi toți din Ucraina am aprecia dacă Președintele Trump ar putea fi alături de noi la această întâlnire în Turcia”.

Este ideea corectă” a adăugat Trump. „Putem schimba multe”.

Oferta Președintelui de a se alătura discuțiilor dintre Rusia și Ucraina a venit pe fondul intensificării eforturilor diplomatice pentru oprirea războiului în Ucraina, cu o serie de întâlniri de rang înalt la Kiev în weekend. De asemenea, a coincis cu intensificarea ofensivei forțelor ruse în mai multe puncte importante de-a lungul liniei frontului de 1000 km, conform liderilor militari ucraineni și analiștilor.

Ultimatum pentru Rusia

După discuțiile de sâmbătă de la Kiev dintre Zelenski și liderii Germaniei, Marii Britanii, Franței și Poloniei, aliații au amenințat Rusia că „fie va accepta un armistițiu necondiționat de 30 de zile începând de luni, fie se va confrunta cu noi sancțiuni masive”. Keith Kellogg, trimisul lui Trump în Ucraina, a sprijinit această poziție, deși Trump însuși a fost mai rezervat în comentariile sale publice.

Președintele rus Vladimir Putin a răspuns duminică amenințărilor, spunând că Moscova și Kievul ar trebui să poarte discuții directe la Istanbul joi, „fără condiții prealabile”, fără a clarifica, însă, dacă va participa în persoană sau nu.

Putin a părut să respingă apelurile occidentale pentru un armistițiu, descriind cererile drept „ultimatumuri”. Un comunicat al Ministerului rus de Externe a afirmat că „orice discuții despre armistițiu trebuie să fie precedate de negocieri privind cauzele fundamentale ale conflictului Rusia-Ucraina”.

Trump a răspuns ofertei rusești spunând că „Ucraina ar trebui să accepte IMEDIAT”.

„Cel puțin, Rusia și Ucraina vor putea determina dacă un acord este posibil sau nu” a scris Trump pe Truth Social. „Dacă nu este, liderii europeni și SUA vor ști exact unde se află lucrurile și pot acționa în consecință!”

De asemenea, Trump s-a plâns că „începe să se îndoiască că Ucraina va face un acord cu Putin”.

Zelenski a acceptat propunerea lui Putin și l-a provocat pe liderul rus să se prezinte la discuțiile din Istanbul.

„Voi fi în Turcia joi” a spus Zelenski. „Sper că, de data aceasta, Putin nu va căuta scuze pentru a nu veni. Suntem pregătiți să vorbim, să punem capăt acestui război”, a spus președintele ucrainean. Dacă se vor întâlni, aceasta va fi a doua întâlnire față în față a celor doi lideri.

Singura dată când Putin și Zelenski s-au întâlnit până acum – în decembrie 2019, la Paris – nu au reușit să cadă de acord asupra unui plan de pace pentru a încheia conflictul armat din regiunea Donbas, instigat de Kremlin în 2014.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a clarificat dacă Putin intenționează să participe la întâlnirea propusă. Totuși, el a adăugat că președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a fost de acord, într-un apel telefonic cu Putin, să găzduiască întâlnirea la Istanbul.

Peskov a descris condiția prealabilă a unui armistițiu de 30 de zile drept un „ultimatum inacceptabil”.

„Acest limbaj al ultimatumurilor nu este acceptabil pentru Rusia, nu este potrivit. Nu poți vorbi cu Rusia în acest fel” a spus Peskov.

Biroul lui Zelenski a declarat pentru Financial Times că președintele ucrainean va merge în Turcia indiferent dacă Putin se va prezenta sau nu. Șeful de cabinet al președintelui, Andriy Yermak, a spus pentru presa ucraineană că Ucraina „nu va da Rusiei niciun motiv să ne acuze că perturbăm procesul de pace”.

Turcia păstrează o abordare „echilibrată”

Turcia a găzduit negocieri între oficialii ruși și ucraineni în 2022, la câteva săptămâni după începutul invaziei ruse la scară largă asupra Ucrainei.

Discuțiile au fost întrerupte după ce s-a dovedit că forțele ruse au masacrat civili în Bucha, lângă Kiev – un act condamnat de Zelenski ca fiind o crimă de război.

Ca parte a ceea ce Erdoğan a numit abordarea sa „echilibrată” față de Ucraina, Turcia este una dintre puținele țări care mențin relații bune cu ambele părți, păstrând relații comerciale și diplomatice cu Moscova, în timp ce furnizează și echipamente militare Kievului.

Ultima încercare de pace are loc pe fondul unei noi ofensive ruse de primăvară care a văzut forțele militare atacând orașele strategice Pokrovsk, Toretsk și Chasiv Yar din estul Ucrainei.

Grupul analitic ucrainean, Deep State, cu legături la ministerul Apărării, a declarat că în timpul „armistițiului” unilateral al Rusiei din 8-10 mai, forțele ruse au lansat mai multe atacuri pe zi decât în aceeași perioadă din luna aprilie, înregistrând aproximativ 155 de atacuri separate zilnic pe durata celor trei zile.

„Nu a existat niciun armistițiu pe niciun front” a afirmat grupul.