- Donald Trump nu vrea ca Ucraina să adere la NATO.
- Emmanuel Macron și Donald Tusk ar vrea să disloce în Ucraina 40.000 de militari NATO pentru a menține pacea după încheierea războiului.
- Ucraina transmite că nu este pregătită acum pentru negocieri de pace.
Apar noi detalii despre întâlnirea președintelui francez Emmanuel Macron cu Volodimir Zelenski și Donald Trump, care a avut loc la Paris, în urmă cu câteva zile.
Advertisment
Potrivit unor surse Washington Post, președintele-ales Donald Trump ar fi cerut ca, în cazul dislocării unor trupe străine pe teritoriul ucrainean, întreaga responsabilitate să fie a europenilor. În cadrul aceleiași discuții, acesta a transmis însă că nu este de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, deși își dorește ca această țară să fie bine înarmată în urma încetării conflictului.
Și de la Kiev au venit ieri vești cu privire la o posibilă negociere pentru pace. Biroul președintelui Zelenski transmis că Ucraina nu este pregătită acum pentru un astfel de proces.
Recomandări
Cum stau lucrurile în acest moment? Sunt deschise Rusia și Ucraina la posibile negocieri?
Reprezentanța administrației de la Kiev au transmis ieri că, în acest moment, Ucraina nu este pregătită pentru negocieri de pace. Asta tocmai din cauza situației de pe câmpul de luptă și în special din estul țării.
Ucrainenii sunt în dezavantaj pe mai toată linia frontului. Tocmai de aceea și cer mai multe arme, dar se pare că au probleme foarte mari și cu personalul militar. Au un deficit foarte mare din acest punct de vedere. Deficit pe care, de altfel, statele care ajută în mod activ Ucraina în acest război nu pot rezolva această problemă.
Ucrainenii cred că dacă s-ar așeza la masa negocierilor cu Rusia, liderii de la Kremlin ar fi în poziția în care să impună mai multe condiții Kievului, condiții pe care liderii de la Kiev nu vor să le accepte în acest moment. S-ar putea pune problema cedării de teritorii pe întreaga linie a frontului, linia frontului care se schimbă de la o zi de alta în dezavantajul ucrainenilor, în acest moment.
La discuția de la Paris, președintele Trump a spus și că nu vrea ca Ucraina să intre în NATO, deși apar totuși informații potrivit cărora sunt șase state membre care văd Kievul în familia aliată.
Are acum Ucraina șanse să primească invitația de aderare în NATO?
Există mai multe discuții la nivel înalt, dar se pare că în cadrul conversației avute de președintele ales Donald Trump, președintele Volodimir Zelenski și președintele Emmanuel Macron la Paris, președintele Trump ar fi spus că nu este de acord cu aderarea Ucrainei la NATO. Nu este foarte clar dacă acesta se referea la perioada imediat următoare, dacă se referea la următoarele luni sau poate următorii 2-3 ani, ori vorbea despre o perioadă nedeterminată.
În cercurile diplomatice europene se vorbește despre un drum ireversibil al Ucrainei spre NATO, dar vorbim aici despre state precum Franța, Italia, Germania, Spania. Știm, de altfel, că este nevoie de un consens la nivelul întregii alianței pentru un astfel de proces. Totodată, și președintele Joe Biden, care a fost un mare și este un mare susținător al Ucrainei, spunea că Ucraina nu se poate alătura familiei aliate atât timp cât este în război.
Se vorbește, de asemenea, și despre oferirea unor garanții de securitate Ucrainei în schimbul aderării la NATO. Nu știm dacă liderii de la Kiev sunt pregătiți să accepte aceste garanții, însă se pare că există o discuție despre o misiune de menținere pe teritoriul ucrainean, cu trupe NATO. Ar fi vorba despre 40.000 de militari. Idee cu care președintele ales Donald Trump a fost de acord, doar dacă întreaga responsabilitate a acestei misiuni va cădea pe umerii europei.
Trump nu vrea ca trupele americane să ajungă vreodată pe teritoriul ucrainean, a spus însă că este dispus să înarmeze Ucraina în cazul cedării conflictului, astfel încât pe viitor Rusia să nu mai poată amenința din nou teritoriul ucrainean. Tot Trump spunea că nu e de acord ca Ucraina să folosească armele americane, dar chiar în această dimineață, Statele Unite au anunțat și un nou ajutor militar pentru Ucraina estimat undeva la 500 de milioane de dolari.
Citește și
- Viitoarea coaliție întâmpină obstacole. De ce România riscă să piardă fondurile PNRR
- STUDIU. Câteva dulciuri îți pot îmbunătăți sănătatea. Care este cea mai nocivă formă a zahărului
- Mark Rutte dorește o revenire a țărilor NATO la nivelul cheltuielilor militare din Războiul Rece: „Nu suntem pregătiți pentru ce ne așteaptă”
Partenerii noștri