• Cucerirea Bakhmut ar rupe liniile de aprovizionare ale Ucrainei.
  • Luna trecută, el a anexat în mod ilegal provinciile Donețk, Lugansk și alte două provincii pe care forțele rusești le-au ocupat sau le-au ocupat în mare parte.
  • Bombardamentele au ucis cel puțin trei persoane între miercuri și joi.

Soldații ruși se apropie încet-încet în încercarea lor de a cuceri orașul Bakhmut din estul Ucrainei. Trupele bombardează orașul cu artileria în încercarea de a-l smulge din mâinile ucrainenilor pentru a finaliza obiectivul Moscovei de a cuceri întreaga regiune Donbas de la granița cu Rusia.

Deși o mare parte din luptele din ultima lună s-au desfășurat în regiunea Kherson din sudul Ucrainei, bătălia care se încinge în jurul Bakhmut demonstrează dorința președintelui rus Vladimir Putin de a obține câștiguri vizibile după săptămâni de eșecuri clare în Ucraina. Cucerirea Bakhmut ar rupe liniile de aprovizionare ale Ucrainei și ar deschide o rută pentru ca forțele rusești să avanseze spre Kramatorsk și Sloviansk – bastioane ucrainene cheie din provincia Donețk.

Separatiștii pro-Moscova au controlat o parte din Donețk și provincia vecină Lugansk din 2014. Înainte de a invada Ucraina, Putin a recunoscut independența republicilor autoproclamate de rebeli. Luna trecută, el a anexat în mod ilegal provinciile Donețk, Lugansk și alte două provincii pe care forțele rusești le-au ocupat sau le-au ocupat în mare parte.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Rusia a atacat Bakhmut cu rachete timp de mai bine de cinci luni. Asaltul terestru s-a accelerat după ce trupele sale i-au forțat pe ucraineni să se retragă din Lugansk în iulie. Linia de contact se află acum la periferia orașului, iar mercenarii de la Grupul Wagner, o companie militară rusă obscură, ar fi condus atacul.

Demersul prelungit al Rusiei pentru Bakhmut expune nebunia Moscovei, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs nocturn adresat națiunii în această săptămână. Zi după zi, timp de luni de zile, ei conduc oamenii acolo spre moarte, concentrând acolo puterea maximă a loviturilor de artilerie, a declarat Zelenski.

Bombardamentele au ucis cel puțin trei persoane între miercuri și joi, potrivit autorităților locale. Armata ucraineană trage cu mortiere și artilerie grea pentru a respinge forțele rusești, care se aflau la mai puțin de cinci kilometri distanță la începutul zilei de joi, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, un think tank din Washington.

Rusia are nevoie de o victorie la Bakhmut, având în vedere că a pierdut controlul asupra unor mari porțiuni din regiunea nord-estică Harkov în urma unei contraofensive ucrainene luna trecută și că poziția sa în Herson se deteriorează. Aceste zone au fost printre primele pe care armata rusă le-a capturat după invazia din 24 februarie în Ucraina.

Samuel Ramani, cercetător asociat la Royal United Services Institute, un grup de reflecție în domeniul apărării și securității cu sediul la Londra, a declarat: Rusia suferă înfrângeri pe toată linia. Au nevoie de optica unei victorii ofensive pentru a liniști criticii de acasă și pentru a arăta publicului rus că acest război încă se desfășoară conform planului.