• Oficialii occidentali cred că Iranul a furnizat un număr mare de drone Rusiei, dar Moscova și Teheranul neagă acest lucru.
  • În ultimele săptămâni, atacurile rusești au vizat infrastructura civilă a Ucrainei.
  • Miercuri, ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a calificat acuzațiile drept nefondate”.

Președintele Volodimir Zelenski afirmă că Rusia a lansat peste 30 de atacuri cu drone asupra Ucrainei în doar două zile. El a adăugat că, în total, Moscova a efectuat, de asemenea, aproximativ 4.500 de atacuri cu rachete și peste 8.000 de raiduri aeriene.

Vorbind de la Kiev și stând lângă ceea ce părea a fi o dronă iraniană Shahed doborâtă, Zelenski a promis că va tăia aripile puterii aeriene a Moscovei. Oficialii occidentali cred că Iranul a furnizat un număr mare de drone Rusiei, dar Moscova și Teheranul neagă acest lucru.

Acest lucru vine în contextul în care secretarul de stat american Antony Blinken a calificat drept îngrozitoare” utilizarea agresivă a dronelor de către Rusia. Înaltul diplomat american a acuzat comandanții ruși că folosesc aceste dispozitive pentru a ucide civili ucraineni și a distruge infrastructura pe care se bazează pentru electricitate, pentru apă, pentru căldură, în timpul unei vizite în capitala canadiană Ottawa.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Canada și Statele Unite vor continua să lucreze cu aliații și partenerii noștri pentru a demasca, a descuraja și a contracara furnizarea de către Iran a acestor arme”, a declarat Blinken. În ultimele săptămâni, atacurile rusești au vizat infrastructura civilă a Ucrainei, afectând alimentarea cu electricitate și apă a țării chiar în momentul în care temperaturile încep să scadă.

Țările occidentale susțin că Iranul furnizează Moscovei dronele sale dezvoltate la nivel național și că experți militari iranieni se află pe teren în Crimeea ocupată de Rusia pentru a oferi asistență tehnică piloților. Kievul a identificat dronele folosite în unele atacuri asupra infrastructurii sale ca fiind drone iraniene Shahed-136. Acestea sunt cunoscute sub numele de drone kamikaze”, deoarece sunt distruse în timpul atacului – denumite astfel după piloții de vânătoare japonezi care au zburat în misiuni sinucigașe în cel de-al Doilea Război Mondial.

Ucraina spune că aproximativ 400 de drone au fost deja folosite de Rusia, dintr-o comandă totală de aproximativ 2.000 de arme. Dar Teheranul a negat în mod repetat că a încheiat vreun acord de armament cu Kremlinul, iar Moscova neagă, de asemenea, că ar fi folosit drone iraniene.

Miercuri, ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a calificat acuzațiile drept nefondate” și a îndemnat Ucraina săprezinte orice dovadă în sprijinul acuzațiilor”.

Dacă… ne va deveni clar că Rusia a folosit drone iraniene în războiul împotriva Ucrainei, cu siguranță nu vom fi indiferenți în legătură cu această problemă, a adăugat el.