• Trupele ucrainene au recucerit poziţii pierdute anterior şi au câştigat un punct de sprijin „în unele zone” de-a lungul liniei frontului.
  • Institutul pentru Studiul Războiului declară, la rândul său, recentul eşec al Rusiei în Vuhledar indică slaba pregătire a soldaţilor ruşi recent mobilizaţi.
  • Serviciile secrete ucrainene susţin că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să ocupe în totalitate regiunea Doneţk.

Trupele ucrainene au recucerit poziţii pierdute anterior şi au câştigat un punct de sprijin „în unele zone” de-a lungul liniei frontului, a declarat comandantul-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi, sâmbătă, neprecizând însă zonele.

Zaluzhnyi a declarat că apărarea Ucrainei rezistă, ţinând sub control Bakhmut, un oraş din regiunea Doneţk, şi luând măsuri pentru a stabiliza linia frontului din jurul acestui oraş. Cele mai crâncene lupte au loc în prezent în zona Vuhledar, şi Mariinka, oraşe care se află la aproximativ 150 de kilometri sud-vest de Bakhmut, unde Rusia desfăşoară până la 50 de atacuri pe zi, a relatat el.

Trupele ruseşti au fugit probabil şi au abandonat cel puţin 30 de vehicule blindate, în mare parte intacte, într-un singur incident, după un asalt eşuat în jurul Vuhledar, a raportat Ministerul britanic al Apărării, vineri. Institutul pentru Studiul Războiului declară, la rândul său, recentul eşec al Rusiei în Vuhledar indică slaba pregătire a soldaţilor ruşi recent mobilizaţi.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Serviciile secrete ucrainene susţin că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să ocupe în totalitate regiunea Doneţk, din care aproximativ jumătate se află în prezent sub control rusesc, până în luna martie.

În ciuda obiectivului ambiţios, avansul Rusiei a fost lent în regiunea Doneţk, deoarece forţele sale nu dispun de muniţii şi unităţi de manevră cruciale pentru ofensive de succes, consideră Ministerul britanic al Apărării. În plus, Rusia a pierdut aproape jumătate din tancurile sale de luptă de la începutul invaziei în Ucraina, este de părere Celeste Wallander, secretară adjunctă a Apărării pentru Afaceri de securitate internaţională la Pentagon.

Capabilităţile armatei ruse, în special ale forţelor terestre, s-au deteriorat semnificativ, este de părere experta. Aceasta declară că aproximativ 80% din capacitatea forţelor terestre ale Rusiei este în Ucraina. Statul Major General al forţelor armate ucrainene declară, la rândul său, că Rusia a pierdut 3.267 de tancuri de la începutul invaziei, 24 februarie 2022.

Autor: Simona Chirciu