• Ministrul ucrainean spune că rușii au cel puțin o săptămână ca să părăsească Hersonul.
  • Patrulele ucrainene se află la mai puțin de 18 km de oraș.
  • În septembrie, trupele ucrainene au alungat forțele de ocupație rusești din regiunea nord-estică Harkov.

Trupele ucrainene au recucerit zeci de așezări pline de mine antipersonal abandonate de forțele rusești în sudul Ucrainei, au declarat oficialii, la o zi după ce Moscova și-a anunțat retragerea din capitala strategică a provinciei Herson.

Joi seară au existat indicii că forțele ucrainene se apropiau de orașul Herson, un port situat la gura de vărsare a râului Dnipro, au declarat un analist militar ucrainean și un comentator media. Ar fi nevoie de cel puțin o săptămână pentru ca Rusia să se retragă din orașul Herson, a declarat joi ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu acordat Reuters. Rusia mai avea încă 40.000 de soldați în regiune, iar serviciile de informații au arătat că forțele sale au rămas în oraș și în jurul acestuia, a spus Reznikov.

Rusia a anunțat miercuri că se va retrage de pe malul vestic al Niprului, care include Kherson, singura capitală regională pe care Moscova a capturat-o de la invadarea Ucrainei în februarie. O retragere ar fi a treia oară când armata ucraineană, mai mică, îi respinge pe ruși, care în martie au fost împiedicați în nord să cucerească capitala Kiev. Apoi, în septembrie, trupele ucrainene au alungat forțele de ocupație rusești din regiunea nord-estică Harkov.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Provincia Kherson este una dintre cele patru pe care președintele rus Vladimir Putin a pretins că le-a anexat la sfârșitul lunii septembrie și pe care majoritatea țărilor le-au condamnat ca fiind ilegale. Președintele american Joe Biden a salutat miercuri vestea retragerii rusești, dar joi a minimalizat orice sugestie privind o rezolvare pe termen scurt a războiului.

Nu cred că conflictul va fi rezolvat… până când Putin nu va ieși din Ucraina”, a declarat Biden reporterilor la Casa Albă. Orașul Herson se afla în raza de acțiune a artileriei ucrainene, iar cele mai apropiate patrule de recunoaștere ucrainene se aflau la mai puțin de 18 km de oraș, a declarat analistul militar ucrainean Iuri Butusov pe aplicația de mesagerie Telegram.

Forțele ucrainene încearcă să pătrundă în Herson pe umerii inamicului care se retrage”, a spus el. În zona trecerilor de râu, unde sunt concentrate trupele rusești, izbucnesc schimburi de focuri”.