• Premierul Truss anulează o parte din politica fiscală.
  • Concediază ministrul de finanțe și aliatul apropiat Kwarteng.
  • Lira sterlină și prețul obligațiunilor scad din nou.

Prim-ministrul britanic Liz Truss și-a concediat vineri ministrul de finanțe Kwasi Kwarteng și a eliminat părți din nepopularul lor pachet economic, într-o încercare disperată de supraviețuire politică la mai puțin de 40 de zile de la preluarea mandatului său de premier.

În condițiile în care piețele financiare se află în plină agitație, Truss a declarat că a acceptat faptul că planurile guvernului său de reducere a taxelor nefinanțate au mers mai departe și mai repede decât se așteptau investitorii.

Am acționat astăzi în mod decisiv, deoarece prioritatea mea este asigurarea stabilității economice a țării noastre, a declarat ea la o scurtă conferință de presă în Downing Street. Vreau să fiu sinceră, este dificil. Dar vom trece prin această furtună.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Lira sterlină și prețul obligațiunilor guvernamentale britanice s-au prăbușit după ce a vorbit, economiștii și investitorii spunând că anularea de către ea a reducerilor de taxe în valoare de 20 de miliarde de lire sterline (22 de miliarde de dolari) nu a fost încă suficientă pentru a restabili calmul.

Marea Britanie este cuprinsă de o criză politică asemănătoare cu luptele industriale din anii 1970, prăbușirea lirei sterline de la începutul anilor 1990 și haosul care a urmat Brexitului. De când a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană în 2016, și-a pierdut trei prim-miniștri și reputația de membru previzibil al ordinii economice mondiale.

Aceasta marchează prima dată în ultimele decenii – cel puțin din anii ’90 – când piețele financiare au forțat guvernul unei mari economii dezvoltate cu propria bancă centrală să capituleze în privința ambițiilor fiscale de bază, au declarat analiștii de la firma de consultanță Evercore.

Anterior, Truss l-a concediat pe ministrul său de finanțe și prieten apropiat, Kwarteng, după ce acesta s-a grăbit să se întoarcă la Londra peste noapte de la reuniunile FMI de la Washington, unde gestionarea haotică recentă a economiei britanice a fost un punct central.

Pentru a-l înlocui, ea l-a numit pe Jeremy Hunt, un fost ministru de externe și al sănătății care l-a susținut pe rivalul ei, Rishi Sunak, în cursa din această vară pentru a deveni liderul Partidului Conservator. El este al patrulea ministru de finanțe în tot atâtea luni în Marea Britanie, unde milioane de oameni se confruntă cu o criză a costului vieții.

Kwarteng devine cel mai scurt ministru de finanțe din Marea Britanie, cu excepția unui predecesor care a murit subit în funcție în 1970. Mi-ați cerut să mă dau la o parte din funcția de cancelar. Am acceptat, a scris el în scrisoarea de demisie adresată lui Truss.

Propria poziție a lui Truss este acum în pericol. Luna trecută, ea a câștigat conducerea Partidului Conservator promițând reduceri de impozite și dereglementări uriașe, despre care a spus că vor scoate economia din anii de creștere stagnantă. Anunțul fiscal din 23 septembrie al lui Kwarteng a avut ca scop realizarea acestei viziuni.