• Centrul Comun de Coordonare din Istanbul a declarat că două nave plecau din Chornomorsk și una din Odesa.
  • Nava Polarnet, sub pavilion turcesc, a plecat din Chornomorsk spre portul turcesc Karasu din Marea Neagră.
  • Moscova și Kievul au convenit, în cadrul unui acord intermediat luna trecută de Turcia și de Națiunile Unite, să reia transporturile de grâu.

Trei nave pline cu cereale au părăsit porturile ucrainene în cadrul unui acord susținut de ONU pentru reluarea exporturilor de cereale și alte produse agricole prin porturile de la Marea Neagră, a anunțat Ministerul turc al Apărării la 5 august.

Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, care grupează personal rus, ucrainean, turc și al ONU, a declarat că două nave plecau din Chornomorsk și una din Odesa.

Cele trei nave care transportă în total aproximativ 58.000 de tone de porumb au fost autorizate să părăsească porturile ucrainene, ca parte a unui acord pentru deblocarea exporturilor de cereale.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Ministerul turc al Apărării a precizat pe Twitter că nava Navistar, sub pavilion Panama, care transporta 33.000 de tone de porumb și mergea din Ucraina spre Irlanda, a plecat din Odesat. Nava va fi inspectată de Centrul Comun de Coordonare din nordul Istanbulului. Cea de-a doua navă, Rojen, sub pavilion maltez, care transporta 13.000 de tone de porumb, a plecat din portul Chornomorsk cu destinația Marea Britanie. Echipa comună de inspecție o monitoriza.

Nava Polarnet, sub pavilion turcesc, a plecat din Chornomorsk spre portul turcesc Karasu din Marea Neagră. După ce nava – care transportă 12.000 de tone de porumb – va ajunge la Karasu, va fi inspectată de echipa comună de inspecție la nord de Istanbul.

Razoni, prima navă încărcată cu cereale ucrainene care a plecat dintr-un port ucrainean de la începutul invaziei rusești, a plecat la începutul acestei săptămâni.

Moscova și Kievul au convenit, în cadrul unui acord intermediat luna trecută de Turcia și de Națiunile Unite, să reia transporturile de grâu și alte cereale din trei porturi ucrainene pentru prima dată de la invazia Rusiei din februarie.