- Turcia a prezentat Suediei și Finlandei o listă cu cinci „dorințe” ale regimului de la Ankara, în contextul aderării statelor nordice la NATO.
- Turcia s-a opus vehement aderării acestor două state la NATO, însă negocierile au început și turcii se vor răzgândi dacă le vor fi îndeplinite cererile.
- Guvernul de la Ankara ar putea accepta aderarea Suediei și NATO dacă toate aceste cinci „dorințe” vor fi îndeplinite, astfel că rămâne de văzut dacă nordicii sunt dispuși să negocieze.
Turcia a prezentat Suediei și Finlandei o listă cu cinci „dorințe” ale regimului de la Ankara, în contextul aderării statelor nordice la NATO.
Advertisment
În urmă cu câteva zile, președintele turc Recep Erdogan declara că „există rapoarte conform cărora nu ne vor extrăda terorişti. Nu vom spune da acestor două ţări care vor să adere la NATO”, lăsând să se înțeleagă că nu există loc de negociere. În acest sens, Suediei și Finlandei li s-a transmis să nu se „obosească” să trimită oameni la negocieri la Ankara.
Totuși, SUA și alte țări importante din NATO au pus presiune pe turci, inclusiv în presă, avertizând Ankara cu izolarea. În acest context, apar noi informații în presa din Turcia, care arată că Erdogan ar putea accepta, totuși, aderarea Suediei și a Finlandei, dacă vor fi respectate cinci mari „dorințe”.
Recomandări
Autoritățile turce sunt gata să ia în considerare cererile țărilor nordice de aderare la NATO dacă acestea îndeplinesc aceste condiții, relatează ziarul Türkiye.
Condițiile cerute de turci ar fi următoarele:
- Extrădarea în Turcia a „teroriștilor” PKK și FETO
- Recunoașterea celulei siriene YPG a PKK ca organizație teroristă
- Finlanda și Suedia ar trebui să nu mai găzduiască membri FETO
- Finlanda și Suedia ar trebui să desființeze structurile legate de organizațiile teroriste
- Garanții pentru punerea în aplicare a celor menționate mai sus
- PKK – Partidul Muncitorilor din Kurdistan; FETO – Mișcarea Gulen, care a luat naștere în Turcia la începutul anilor ’70.
Regiunea Kurdistan este reprezentată în Suedi, la Stockholm din 2011, în timp ce Suedia are o ambasadă la Erbil din 2012. Comerțul dintre cele două părți s-a ridicat la 154 de milioane de dolari în 2012. În acel an erau înregistrate 56 de companii suedeze înregistrate în Regiunea Kurdistan.
Kurzii au început să sosească pentru prima dată în Finlanda în anii 1970 și 1980. În 1995, în Finlanda erau 1.166 de cetățeni turci, dintre care aproximativ 300-550 erau kurzi. O parte semnificativă a pizzeriilor și restaurantelor-kebab turcești din Finlanda sunt înființate de kurzi.
Partenerii noștri