• Ministrul Justiției spune că 184 de persoane au fost arestate, în timp ce ancheta se extinde.
  • Bilanțul victimelor din Turcia și Siria depășește 50.000 de morți.
  • Un pompier spune că zilnic se găsesc părți de corpuri în dărâmături.

Turcia a arestat 184 de persoane suspectate de responsabilitate pentru prăbușirea clădirilor în urma cutremurelor din această lună, iar investigațiile se extind, a declarat sâmbătă un ministru, în timp ce furia se amplifică din cauza a ceea ce mulți consideră a fi practici corupte în domeniul construcțiilor.
Peste noapte, bilanțul cutremurelor, dintre care cel mai puternic a lovit în toiul nopții pe 6 februarie, a crescut la 44.128 de morți în Turcia.

Astfel, numărul total al deceselor din Turcia și din Siria vecină a ajuns la peste 50.000. Peste 160.000 de clădiri cu 520.000 de apartamente s-au prăbușit sau au fost grav avariate în Turcia în urma dezastrului, cel mai grav din istoria modernă a țării.

Ministrul justiției, Bekir Bozdag, a declarat că peste 600 de persoane au fost anchetate în legătură cu clădirile prăbușite, vorbind în timpul unei conferințe de presă în orașul Diyarbakir din sud-estul țării, care s-a aflat printre cele 10 provincii afectate de dezastru.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Printre persoanele arestate oficial și plasate în arest preventiv se numără 79 de antreprenori de construcții, 74 de persoane care poartă responsabilitatea legală pentru clădiri, 13 proprietari de imobile și 18 persoane care au făcut modificări la clădiri, a spus el.

Mulți turci și-au exprimat indignarea față de ceea ce ei consideră a fi practici de construcție corupte și dezvoltări urbane defectuoase. Președintele Tayyip Erdogan, care se confruntă cu cea mai mare provocare politică din cele două decenii de guvernare în alegerile programate să aibă loc până în iunie, a promis responsabilitate.

La aproape trei săptămâni de la dezastru, nu există un bilanț final al victimelor din Turcia, iar oficialii nu au spus câte cadavre ar putea fi încă prinse sub dărâmături. Un pompier care ajuta la curățarea dărâmăturilor în orașul Antakya, cel mai afectat, a declarat că zilnic se găsesc părți de corpuri.