• Statele Unite și alte țări NATO speră ca cele două țări nordice să devină membre ale alianței la un summit NATO care va avea loc la 11 iulie în capitala Lituaniei, Vilnius.
  • Candidatura Finlandei va fi aprobată independent de cea a Suediei.
  • Turcia a afirmat în repetate rânduri că Suedia trebuie să ia măsuri suplimentare împotriva susținătorilor militanților kurzi.

Turcia va ratifica foarte probabil” candidatura Finlandei la aderarea la NATO înainte de închiderea sa la mijlocul lunii aprilie, au declarat miercuri doi oficiali turci pentru Reuters, cu o zi înainte de vizita președintelui finlandez Sauli Niinisto în această țară.

Candidatura Finlandei va fi aprobată independent de cea a Suediei, care și-a depus cererea de aderare la alianța militară occidentală în același timp cu vecinul său nordic, după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, a declarat un oficial de rang înalt.

Turcia a afirmat în repetate rânduri că Suedia trebuie să ia măsuri suplimentare împotriva susținătorilor militanților kurzi și a membrilor rețelei pe care Ankara o consideră responsabilă pentru tentativa de lovitură de stat din 2016. Turcia tratează ambele grupuri ca organizații teroriste.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Discuțiile dintre Suedia și Turcia au înregistrat puține progrese, în special în urma mai multor dispute, în principal din cauza protestelor de stradă ale grupurilor prokurde din Stockholm. premierul suedez Ulf Kristersson a declarat marți că probabilitatea ca Finlanda să adere la NATO înaintea Suediei a crescut, după discuțiile dintre cele trei părți care au avut loc săptămâna aceasta la Bruxelles.

Privim cu ochi buni aderarea Finlandei. Nu ar fi greșit să spunem că discuțiile de aderare vor avea loc în momente diferite față de Suedia”, a declarat un înalt oficial turc.

Un alt oficial care are cunoștință despre acest subiect a declarat că abordarea Finlandei față de organizațiile teroriste este în concordanță cu sensibilitățile Turciei și că Helsinki a luat măsuri în acest sens.

Este foarte probabil ca pasul necesar pentru aderarea Finlandei la NATO să fie finalizat înainte ca (parlamentul) să se închidă și să aibă loc alegerile”, a declarat oficialul. Ambii oficiali au refuzat să fie numiți pentru că discuțiile nu sunt încă publice.

Parlamentul urmează să se închidă la mijlocul lunii aprilie, înaintea alegerilor parlamentare și prezidențiale programate pentru 14 mai. Finlandezul Niinisto urmează să viziteze Istanbulul la 16-17 martie pentru a se întâlni cu președintele turc Tayyip Erdogan.

Mesaje pozitive vor fi transmise președintelui finlandez în timpul vizitei sale”, a declarat cel de-al doilea oficial.

Parlamentele tuturor celor 30 de membri ai NATO trebuie să ratifice orice ofertă de aderare la alianță. Turcia și Ungaria sunt singurii aliați NATO care nu au ratificat încă cererile de aderare ale Finlandei și Suediei. Statele Unite și alte țări NATO speră ca cele două țări nordice să devină membre ale alianței la un summit NATO care va avea loc la 11 iulie în capitala Lituaniei, Vilnius.