• Ucraina și Rusia se numără printre cei mai mari exportatori de alimente din lume.
  • Rusia a avertizat luni că ar fi periculos pentru Ucraina să continue exporturile.
  • Sute de mii de tone de grâu care urmau să fie livrate în Africa și Orientul Mijlociu sunt în pericol după retragerea Rusiei din acord.

Turcia spune că este hotărâtă ca Ucraina să continue exporturile de alimente, în ciuda faptului că Rusia și-a anunțat retragerea din acordul privind cerealele negociat de ONU, o mișcare care a sporit îngrijorarea națiunilor care au nevoie disperată de asistență alimentară.

Rusia s-a retras din acord sâmbătă, după ceea ce a declarat că a fost un atac major cu drone ucrainene asupra flotei sale navale din Crimeea anexată. În pofida deciziei Moscovei, navele de marfă au plecat cu 354.500 de tone de cereale, cea mai mare cantitate trimisă într-o singură zi de la începutul programului, în august.

Turcia, care a ajutat la medierea acordului, a rămas angajată față de acord. Chiar dacă Rusia se comportă cu ezitare pentru că nu a primit aceleași beneficii, vom continua cu hotărâre eforturile noastre de a servi umanitatea”, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, i-a spus luni omologului rus Serghei Șoigu că Moscova ar trebui să reevalueze suspendarea participării sale.

În cadrul unei convorbiri telefonice între cei doi miniștri, Akar i-a spus lui Shoigu că este extrem de important ca acordul privind cerealele să continue și a adăugat că acesta ar trebui să fie pus în aplicare separat de conflictul din Ucraina, a precizat Ministerul turc al Apărării. Amir Abdullah, oficialul ONU care coordonează programul, a declarat: Navele civile de marfă nu pot fi niciodată o țintă militară sau ținute ostatice. Alimentele trebuie să curgă”.

Exporturi riscante

Rusia a avertizat luni că ar fi periculos pentru Ucraina să continue exporturile. În condițiile în care Rusia vorbește despre imposibilitatea de a garanta siguranța transportului maritim în aceste zone, un astfel de acord este greu de realizat și capătă un alt caracter – mult mai riscant, periculos și lipsit de garanții”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ucraina nu a confirmat și nici nu a negat că a efectuat atacul asupra bazei din Crimeea a Flotei rusești din Marea Neagră, dar afirmă că marina rusă este o țintă militară legitimă. Moscova a declarat că exploziile au fost provocate de un val de drone maritime și aeriene.

În iulie, Rusia și Ucraina au semnat acordul privind cerealele, care a permis reluarea exporturilor de cereale oprite din cauza războiului. Până în prezent, au fost exportate peste nouă milioane de tone de cereale ucrainene, iar acordul urma să fie reînnoit la 19 noiembrie.

Creșterea prețurilor la alimente

Ucraina și Rusia se numără printre cei mai mari exportatori de alimente din lume. După ce Rusia a anunțat că se retrage din acord, cotațiile futures ale grâului la Chicago au crescut cu 6%, iar porumbul a crescut cu peste 2%, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la aprovizionarea globală.

Aceasta este o mișcare inflaționistă, care susține prețurile grâului și porumbului”, a declarat un trader din Singapore. Prețurile au crescut, dar creșterile ulterioare vor depinde de modul în care evoluează situația”.

Sute de mii de tone de grâu care urmau să fie livrate în Africa și Orientul Mijlociu sunt în pericol după retragerea Rusiei din acord. Exporturile de porumb ucrainean către Europa sunt, de asemenea, așteptate să fie afectate.