• Zelenski spune că nu mai există ziduri în picioare în Soledar.
  • Grupul Wagner trimite valuri de luptători, afirmă Ucraina.
  • Lupta pentru tunelurile cavernoase de exploatare a sării de sub oraș se dă în continuare.

Rusia a intensificat un asalt puternic asupra orașului Soledar din estul Ucrainei, au declarat oficialii de la Kiev, forțând trupele ucrainene să respingă valurile de atacuri conduse de miliția contractului Wagner în jurul orașului minier de sare și pe fronturile din apropiere.

Soledar, în regiunea industrială Donbas, se află la câțiva kilometri de Bakhmut, unde trupele din ambele părți au suferit pierderi grele în unele dintre cele mai intense lupte de tranșee de când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu aproape 11 luni.

Forțele ucrainene au respins o tentativă anterioară de a cuceri orașul, dar un număr mare de unități ale Grupului Wagner au revenit rapid, desfășurând noi tactici și mai mulți soldați sub acoperirea artileriei grele, a declarat luni ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Malyar, prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„Inamicul calcă literalmente peste cadavrele propriilor soldați, folosind artilerie masivă, sisteme MLRS și mortiere”, a declarat Malyar. Ministerul rus al Apărării nu a menționat nici pe Soledar, nici pe Bakhmut în cadrul unui briefing obișnuit cu presa luni, la o zi după ce s-a confruntat cu critici pentru o afirmație aparent falsă privind un atac cu rachete asupra unei cazărmi temporare ucrainene.

Wagner a fost fondat de Evgheni Prigojin, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin. Atragând unii recruți din închisorile rusești și cunoscut pentru violența fără compromisuri, este activ în conflictele din Africa și a jucat un rol important în efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Prigozhin încearcă de luni de zile să îi captureze pe Bakhmut și Soledar, cu prețul a numeroase vieți de ambele părți. El a declarat sâmbătă că importanța sa constă într-o rețea de tuneluri miniere cavernoase sub pământ, care pot adăposti grupuri mari de oameni, precum și tancuri și alte mașini de război.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, în comentariile video de noapte, că Bakhmut și Soledar rezistă în ciuda distrugerilor de amploare. El a citat atacuri noi și mai violente în Soledar, unde a spus că niciun zid nu a mai rămas în picioare, iar terenul este acoperit de cadavre rusești.

„Mulțumită rezistenței soldaților noștri din Soledar, am câștigat pentru Ucraina timp suplimentar și forță suplimentară”, a declarat Zelenski. Președintele nu a precizat ce a vrut să spună prin câștig de timp sau de putere.

Oficialii ucraineni, în frunte cu comandantul suprem, generalul Valery Zaluzhniy, au avertizat că Rusia pregătește trupe proaspete pentru o nouă ofensivă majoră asupra Ucrainei, posibil asupra capitalei Kiev.
Zelenski pare, de asemenea, să mizeze pe asigurarea unor arme mai multe și mai sofisticate de la partenerii occidentali ai Ucrainei pentru a respinge atacurile și, în cele din urmă, pentru a expulza trupele rusești. Luni, el a continuat eforturile diplomatice, vorbind cu Peter Fiala, prim-ministrul Republicii Cehe, actualul președinte al celor 27 de membri ai Uniunii Europene.