• Reznikov ar urma să fie transferat la un alt post ministerial și înlocuit cu Kyrylo Budanov.
  • În timpul războiului, el a încurajat relațiile cu oficialii occidentali din domeniul apărării și a ajutat la supravegherea primirii de asistență militară în valoare de miliarde de dolari.
  • Unul dintre miniștrii săi adjuncți a fost demis și a fost numit suspect în acest scandal, iar un altul a demisionat separat.

Ucraina este pe cale să îl înlocuiască pe ministrul apărării Oleksii Reznikov cu șeful agenției sale de spionaj militar, a declarat duminică un aliat apropiat al președintelui Volodimir Zelenski, într-o remaniere aflată în fruntea campaniei de război din Ucraina.

Reznikov ar urma să fie transferat la un alt post ministerial și înlocuit cu Kyrylo Budanov, șeful agenției de informații militare GUR, a declarat David Arakhamia, un deputat de rang înalt și șef al blocului parlamentar Servitorul Poporului. Războiul dictează schimbări în politica de personal”, a declarat Arakhamia pe aplicația de mesagerie Telegram.

El a spus că agențiile de forță” ale Ucrainei – precum Ministerul Apărării – nu ar trebui să fie conduse de politicieni, ci de funcționari de carieră din domeniul apărării sau al securității. Arakhamia nu a precizat când va fi oficializată această mutare. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea lui Reznikov.
Întrebat mai devreme, la o conferință de presă, despre relatările din presă referitoare la posibila sa ieșire din minister, ministrul apărării a declarat reporterilor că orice decizie îi aparține lui Zelenski.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Reznikov, în vârstă de 56 de ani, a devenit ministru al apărării în noiembrie 2021, cu doar câteva luni înainte ca Rusia să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei la 24 februarie 2022. În timpul războiului, el a încurajat relațiile cu oficialii occidentali din domeniul apărării și a ajutat la supravegherea primirii de asistență militară în valoare de miliarde de dolari – inclusiv lansatoare de rachete și tancuri – pentru a ajuta Kievul să respingă invazia rusă.

În calitate de ministru al apărării în timpul războiului, Reznikov a evidențiat integrarea de facto” a Ucrainei în alianța militară NATO ca fiind o prioritate de top, chiar dacă aderarea la bloc nu era posibilă imediat de jure. În timpul mandatului său de ministru al apărării, el a vorbit cu tărie despre corupția din timpul războiului, despre care a spus că seamănă cu jafurile”.

Însă, în ultimele săptămâni, propriul său minister al apărării a fost implicat într-un scandal de corupție legat de un contract de hrană pentru armată care prevedea plata unor prețuri mult umflate. Unul dintre miniștrii săi adjuncți a fost demis și a fost numit suspect în acest scandal, iar un altul a demisionat separat.