• Teama de un dezastru nuclear crește la Zaporojie, în timp ce ambele părți se acuză reciproc că plănuiesc un atac.
  • Erdogan și-a exprimat teama că situația s-ar putea deteriora într-un nou Cernobîl.
  • Sperietura de acolo vine după ce trupele rusești au provocat multă neliniște ocupând zona de excludere de la Cernobîl la începutul conflictului.

Ucraina a fost în alertă maximă vineri în legătură cu o posibilă catastrofă nucleară la centrala electrică Zaporojie, după ce a tras semnalul de alarmă deoarece agenților ruși li s-a spus în mod misterios să rămână acasă.

O unitate de informații militare ucrainene a declarat că reprezentanții ruși au lipsit joi seara de la o întâlnire și se pare că au părăsit centrala cu totul, sporind suspiciunea că se plănuiește o provocare sub pavilion fals.

Aceasta a declarat că a primit rapoarte conform cărora tuturor, cu excepția unui număr mic de personal operațional, li s-a spus să stea departe de Zaporojie, care este ocupată de forțele ruse, vineri. Având în vedere numărul de arme care se află în prezent pe teritoriul centralei nucleare … există o probabilitate ridicată a unui atac terorist pe scară largă la instalația nucleară, a declarat unitatea de informații.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Mykhailo Fedorov, un vicepremier ucrainean, a afirmat că turbinele de la centrala din Zaporojie au fost puse cu mine rusești. Kievul acuză Rusia că bombardează centrala și o folosește ca scut, trăgând din zonă știind că forțele ucrainene vor fi reticente în a riposta. Moscova respinge aceste acuzații și spune că Ucraina trage asupra uzinei.

Rusia s-a pregătit joi să dea vina pe Ucraina pentru orice incident de la Zaporojie, susținând că o brigadă de artilerie ucraineană era pregătită să tragă asupra uzinei. Vina pentru consecințe va fi aruncată asupra forțelor armate ruse, a declarat agenția de presă pro-Kremlin Interfax, citând Ministerul rus al Apărării.

De asemenea, cele două părți se acuză reciproc de obstrucționarea unei misiuni a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ONU pentru a verifica condițiile de securitate la Zaporojie

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia ar trebui să retragă imediat trupele din zonă și să elibereze calea pentru ca reprezentanții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să poată intra. Dacă nu asigură acest lucru, putem pur și simplu să aruncăm la gunoi întregul corpus de documente internaționale privind securitatea nucleară și a radiațiilor, a declarat el.