• Comisia Europeană prezintă Kievului luna aceasta cadru de negociere pentru aderarea Ucrainei la UE.
  • UE evaluează gradul de pregătire a țărilor candidate funcție de criterii politice, economice și de acquis-ului.
  • Cadrul de negociere stabilește liniile directoare și principiile pentru negocierile de aderare cu fiecare candidat.

Comisia Europeană a confirmat luni că se pregăteşte să prezinte luna aceasta un cadru de negociere pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, conform unui anunț făcut de purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer.

Ucraina se aşteaptă să primească cadrul de negociere pentru aderare până cel târziu la 12 martie, a declarat  vicepremierul pentru integrare europeană.

Ce reprezintă pentru Ucraina începerea negocierilor pentru aderarea la UE?

Este un plus pentru direcția Ucrainei către Europa. Ursula von der Leyen a declarat că aceste discuții vor începe după alegerile europene, dar se pare că acestea vor fi devansate. Ministrul german de Externe declarase că Europa, în condițiile în care Rusia a devenit atât de agresivă, nu îi mai permite să aibă zone gri la granițe, adică Georgia, Moldova și Ucraina. Negocierile pot demara până la jumătatea lunii martie, dar pentru începerea acestora este nevoie de unanimitate iar aici Ungaria este un obstacol. Un alt impediment este chiar războiul din Ucraina. UE trebuie să evalueze atât criteriile politice, dar și pe cele economie.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
CUM AR FI EUROPA FĂRĂ ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI

Citește și