• Autoritățile ucrainene nu au precizat unde și când au avut loc împușcăturile.
  • Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare privind videoclipul.
  • În câteva ore, #GloryToUkraine a devenit unul dintre cele mai importante hashtag-uri în trend pe Twitter.

Ucraina a lansat o anchetă penală în legătură cu ceea ce a declarat că a fost împușcarea brutală și nerușinată a unei persoane neînarmate” de către Rusia, descrisă într-un videoclip difuzat pe rețelele de socializare, a declarat luni procurorul general al țării.

Videoclipul de 12 secunde, care a acumulat rapid distribuiri pe Twitter, arată un bărbat aparent neînarmat, îmbrăcat într-o uniformă cu însemnele steagului ucrainean pe braț, stând în picioare și fumând o țigară într-o zonă împădurită.

Bărbatul spune Slava ucraineană!” sau Glorie Ucrainei – înainte de a se auzi mai multe focuri de armă provenind de la un trăgător sau trăgători nevăzuți. Bărbatul se prăbușește la pământ în timp ce gloanțele par să-i lovească corpul. Se aude o voce care spune Mori, târfă” în limba rusă.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Fraza Glorie Ucrainei” și răspunsul Heroyam Slava” sau Glorie eroilor” au fost un semn distinctiv al Ucrainei post-sovietice, dar au căpătat o semnificație specială ca salut comun în viața publică de la începutul războiului. A servit, de asemenea, pentru a mobiliza sprijinul internațional pentru Ucraina.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare privind videoclipul. Autoritățile ucrainene nu au precizat unde și când au avut loc împușcăturile. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a precizat că videoclipul a apărut luni, a declarat că acesta arată ocupanții ruși ucigând cu brutalitate un soldat.

El a adăugat: Vreau ca noi toți, în unitate, să răspundem la cuvintele sale: Glorie eroului. Glorie eroilor. Glorie Ucrainei. Și îi vom găsi pe criminali”.

În câteva ore, #GloryToUkraine a devenit unul dintre cele mai importante hashtag-uri în trend pe Twitter.

Andriy Kostin, procurorul general al Ucrainei, a declarat pe Telegram că serviciul de securitate ucrainean a înregistrat împușcăturile ca fiind un caz penal în conformitate cu o parte a codului penal al țării care acoperă încălcările legilor și obiceiurilor de război. Chiar și războiul are propriile sale legi”, a declarat el, adăugând că procurorii din biroul său vor conduce cazul. Există reguli de drept internațional ignorate sistematic de regimul penal rusesc. Dar, mai devreme sau mai târziu, va exista o pedeapsă”.

Șeful biroului prezidențial al Ucrainei, Andriy Yermak, a declarat că bărbatul era un prizonier de război ucrainean și că incidentul face parte dintr-o politică deliberată de teroare” a Rusiei. Uciderea unui prizonier este cea mai recentă crimă de război a Rusiei”, a scris Yermak într-un tweet. Pentru fiecare astfel de crimă de război va exista o pedeapsă”.

Autoritățile ucrainene și occidentale spun că există dovezi pentru mii de crime de război comise în Ucraina de la invadarea Rusiei în februarie 2022. Rusia a negat în mod repetat că forțele sale au comis atrocități sau au atacat civili.