• Parlamentul ucrainean a votat joi legalizarea canabisului medicinal, pe fondul războiului cu Rusia.
  • Acesta a aprobat canabisul și medicamentele canabinoide pentru PTSD și cancere cauzate de război.
  • Sprijinul pentru utilizarea marijuanei medicinale a crescut în Ucraina pe măsură ce războiul avansează.

Ucraina legalizează canabisul medicinal pentru a trata traumele psihologice și bolile legate de stres cauzate de războiul din Rusia.

Parlamentul a aprobat joi un proiect de lege care va permite utilizarea marijuanei pentru tratamentul necesar al bolilor oncologice și al tulburărilor de stres post-traumatic, scrie Business Insider.

La numărătoarea finală, 248 de parlamentari au votat pentru rezoluție, cu 16 voturi împotrivă și 33 de abțineri, potrivit site-ului oficial al forului legislativ.

Recomandări

A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
NADAL PIERDE LA ROMA
AURORA BOREALĂ, VIZIBILĂ ÎN ROMÂNIA
SUNTEM ÎN TOPUL DESTINAȚIILOR
CÂT TE COSTĂ CAFEAUA
TAYLOR SWIFT FACE RAVAGII LA PARIS

Propunerea a fost dezbătută și revizuită timp de peste un an de la introducerea sa la 10 iunie 2022, iar de atunci au fost depuse aproximativ 800 de amendamente.

Președintele Volodimir Zelenski trebuie acum să semneze proiectul de lege pentru ca acesta să intre în vigoare, iar legislatorii estimează că pacienții pot începe să primească rețete în a doua jumătate a anului 2024.

Zelenski și-a oferit sprijinul pentru promovarea legalizării într-un discurs de pe 28 iunie.

Cele mai bune practici din lume, politicile cele mai eficiente, toate soluțiile, indiferent cât de dificile sau neobișnuite ne par, trebuie aplicate în Ucraina, astfel încât ucrainenii, toți cetățenii noștri, să nu fie nevoiți să îndure durerea, stresul și trauma războiului, spusese Zelenski.

Cum va fi aplicată noua lege

Conform noii legi, medicii pot prescrie canabis sau medicamente cu canabinoizi, iar antreprenorii pot obține o licență pentru a cultiva plante de cânepă.

Cu toate acestea, aceste întreprinderi vor fi supuse unei supravegheri video 24 de ore din 24, accesul fiind acordat poliției naționale.

De asemenea, pacienților cu rețete de canabis li se va permite să intre sau să părăsească Ucraina cu cantități mici de droguri.

Ministerul Sănătății va stabili detaliile privind condițiile specifice și medicamentele permise de noua lege, potrivit site-ului parlamentului.

Totuși, distribuirea marijuanei pentru uz recreativ este în continuare o infracțiune în Ucraina. Cu toate acestea, sprijinul pentru marijuana medicinală în guvernul ucrainean a crescut pe măsură ce războiul a avansat.

Maria Mezentseva, deputat ucrainean și adjunct al șefului comitetului care supraveghează candidatura Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană, a declarat că peste 70% din populația țării susține legalizarea canabisului pentru uz medical.

„Peste 6 milioane de pacienți, inclusiv civili, soldați și bolnavi de cancer, au nevoie de medicamente care folosesc canabis”, a declarat Mezentseva într-un comunicat.

Marijuana medicinală a fost acceptată treptat în rândul diferitelor guverne din întreaga lume. În SUA, 38 de state au legalizat utilizarea acesteia.

Citește și