• Oficialii ucraineni insistă că războiul nu s-a încheiat”, în ciuda retragerii Rusiei din Herson.
  • Herson a fost singura capitală regională cucerită de forțele Kremlinului de la începutul invaziei, iar recucerirea sa reprezintă o lovitură semnificativă pentru ambițiile Moscovei.
  • Între timp, forțele ucrainene își asumă sarcina semnificativă de a curăța și demonta minele și capcanele amplasate de armata lui Putin.

Oficialii ucraineni insistă că „războiul nu s-a încheiat”, în ciuda retragerii Rusiei din Herson. Trupele lui Vladimir Putin au fost forțate să părăsească vineri orașul din sudul țării, declanșând manifestații de sărbătoare, în timp ce mulțimea a aclamat forțele ucrainene.

Au fost difuzate scene de bucurie similare în alte părți ale țării, inclusiv în capitala Kiev și Odesa. Herson a fost singura capitală regională cucerită de forțele Kremlinului de la începutul invaziei, iar recucerirea sa reprezintă o lovitură semnificativă pentru ambițiile Moscovei. Cu toate acestea, un consilier al ministrului ucrainean al apărării rămâne precaut în privința entuziasmului.

Iuriy Sak a declarat pentru BBC că este prea devreme să ne relaxăm”.„Întotdeauna am crezut că vom elibera Hersonul”, a declarat el la programul Today de la Radio 4. Și suntem încrezători că acum rușii încep să creadă că nu vor putea câștiga niciodată acest război. Vedem panica din rândurile lor. Vedem panica în mașina lor de propagandă. Dar, bineînțeles, acesta este un moment foarte important, dar… acest război este departe de a se încheia.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Proviziile de urgență au început să sosească în Herson, care în prezent nu are apă curentă, medicamente și alimente, spune un consilier al primarului orașului. Roman Golovnya a declarat că populația din Herson a fost redusă de la 320.000 la aproximativ 70-80.000 de persoane din cauza războiului.

Președintele Volodimir Zelenski a fost citat spunând că „înainte de a fugi din Herson, ocupanții au distrus toate infrastructurile critice – comunicații, aprovizionare cu apă, căldură, electricitate”. Se așteaptă ca în zonele învecinate să fie restabilită alimentarea cu energie electrică în următoarele câteva zile, dar nu se știe cât timp va rămâne Hersonul fără electricitate.

Între timp, forțele ucrainene își asumă sarcina semnificativă de a curăța și demonta minele și capcanele amplasate de armata lui Putin. Deși este posibil ca trupele rusești să fi plecat din zonă, Oleksiy Kuleba, șeful administrației militare a regiunii Kiev, a avertizat că este posibil să continue atacurile cu rachete. Kuleba a declarat pentru BBC: În ultima lună… am văzut bombardamente masive asupra așezărilor pașnice din Ucraina. Acum vreau să spun că amenințarea atacurilor cu rachete asupra regiunii Kiev rămâne ridicată”.