• Ucraina a acuzat Rusia că a amplasat tancuri gonflabile în apropiere de Zaporojie într-o postare de joi pe Facebook.
  • Momelile rusești s-au dezumflat involuntar, potrivit oficialilor ucraineni.
  • Rusia a folosit războiul înșelător timp de decenii, dar eforturile sale recente se pare că au eșuat.

Forțele militare ucrainene au acuzat armata rusă că a desfășurat tancuri gonflabile în sudul Ucrainei în încercarea de a înșela partea adversă, spunând că momelile de cauciuc” ale țării s-au dezumflat într-un spectacol anticlimactic.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat joi, într-o postare pe Facebook, că armata rusă s-a epuizat în regiunea Zaporojie, unde trupele ruse au tras neîncetat asupra apărării ucrainene în ultimele zile, potrivit Administrației militare regionale Zaporojie.

În momentul în care partenerii noștri coordonează aprovizionarea cu tancuri a Ucrainei, armata invadatoare își mărește, de asemenea, prezența unităților de tancuri în zona Zaporojie”, a scris Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Tancurile rusești care se înmulțesc nu sunt, potrivit oficialilor ucraineni, ceea ce par a fi. Aparent, aerul liber din regiunea cazacilor nu este potrivit pentru produsele de cauciuc ale ocupanților, așa că acestea se dezumflă fără a-și îndeplini misiunea principală. La fel ca bravura umflată a armatei ruse”, a precizat agenția.

Tancurile gonflabile sunt un element de bază al doctrinei de înșelăciune a Rusiei, cunoscută sub numele de maskirovka, sau mascare. Abordarea țării în ceea ce privește războiul psihologic se bazează pe un arsenal de tancuri și lansatoare gonflabile, vehicule și soldați momeală și alte operațiuni de înșelăciune pentru a stimula tacticile de furtișag și a semăna confuzie.

Rusia a utilizat elemente de maskirovka în conflicte care datează de zeci de ani, dar cele mai recente eforturi ale sale în Ucraina se pare că au eșuat, susține Ucraina. Nu a fost clar în ce scop Rusia ar fi pus în scenă tancurile gonflabile în apropiere de Zaporojie.