- Ucraina este la un pas de a legaliza canabisul medical pentru a ușura suferințele soldaților traumatizați.
- Potrivit Reuters, numărul ucrainenilor răniți este între 109.000 și 113.500. Mulți dintre acești răniți au rămas cu sechele pe viață.
- Opioidele au fost utilizate pe scară largă în rândurile americanilor în timpul războiului din Vietnam (1963-1975).
Dureri insuportabile, transpirații, insomnie… Mulți soldați și veterani ucraineni caută să șteargă cicatricile războiului prin consumul regulat de marijuana, scrie Le Figaro.
Canabisul medicinal în Ucraina
Din cei 344 de deputați care au votat în parlamentul de la Kiev, 268 au votat în favoarea legalizării acestei substanțe în scopuri terapeutice în această săptămână. Deși același proiect de lege s-a nu era agreat în Rada de la Kiev în 2021, războiul a reașezat cărțile datorită numărului mare de soldați.
Potrivit Reuters, documente scurse de la Agenția americană de informații pentru apărare au estimat numărul de ucraineni răniți între 109.000 și 113.500. Mulți dintre acești răniți au sechele pe viață.
Totuși, nu toate rănile sunt la nivelul corpului, unele sunt mai profunde: un raport recent al OMS afirmă că 60% dintre soldații ucraineni suferă probabil de depresie sau de tulburări de stres post-traumatic.
Pentru a-și controla stările mulți soldați ucraineni fumează canabis. Acest tip de practică nu este nimic nou: drogurile fac uneori parte integrantă din viața de zi cu zi a unui soldat. De exemplu, opioidele au fost utilizate pe scară largă în rândurile americanilor în timpul războiului din Vietnam (1963-1975). I-au ajutat să scape de corvoada zilnică a unui război de gherilă nemilos.
Zelenski a declarat că susţine această lege
Cu toate acestea, canabisul fumat în Ucraina creează mai puțină dependență și este mai puțin nociv decât un drog precum heroina. Tocmai din acest motiv, câteva dintre cele mai influente personalități politice ale țării, printre care Volodimir Zelenski, s-au pronunțat în favoarea legalizării marijuanei pentru uz terapeutic. Proiectul de lege mai trebuie să fie aprobat după o a doua lectură în Parlament. Acesta va fi apoi semnat de președintele Zelenski.
Citește și
Ion Ţiriac jr: Hidroelectrica poate ajunge la 20 miliarde de euro
Aeolus: Un satelit de 1,3 tone va cădea pe Pământ în câteva săptămâni