• Sute de colaboratori riscă să fie acuzați de trădare, afirmă Ucraina.
  • Lupte grele se dau în ultima zi a referendumurilor din Rusia.
  • Înrolarea în Rusia provoacă proteste și exoduri.

Ucrainenii care vor ajuta la referendumurile susținute de Rusia pentru anexarea unor mari părți din țară vor fi acuzați de trădare și vor fi condamnați la cel puțin cinci ani de închisoare, a declarat consilierul prezidențial ucrainean, în timp ce votul în patru regiuni a intrat în ultima zi.

Avem liste de nume de persoane care au fost implicate într-un fel sau altul, a declarat consilierul prezidențial Mikhailo Podolyak într-un interviu acordat ziarului elvețian Blick.

Vorbim despre sute de colaboratori în referendumurile din Ucraina. Aceștia vor fi urmăriți penal pentru trădare. Ei riscă pedepse de cel puțin cinci ani de închisoare.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Podolyak a declarat că ucrainenii care au fost forțați să voteze nu vor fi pedepsiți. Oficialii ucraineni au raportat că urnele de vot au fost duse din ușă în ușă și că locuitorii au fost constrânși să voteze în fața forțelor de securitate susținute de Rusia.

Moscova speră să anexeze provinciile Herson, Lugansk, Donețk și Zaporojie, în est și sud, care reprezintă aproximativ 15% din Ucraina. Niciuna dintre provincii nu se află în totalitate sub controlul Moscovei, iar luptele au avut loc de-a lungul întregii linii de front, forțele ucrainene raportând mai multe progrese de când au îndepărtat trupele rusești într-o a cincea provincie, Harkov, la începutul acestei luni.

Președintele rus Vladimir Putin a lansat o amenințare de a folosi arme nucleare pentru a proteja teritoriul rusesc, care ar include cele patru provincii dacă ar fi anexate după ce se termină referendumurile. Votul privind aderarea la Rusia a început vineri în aceste regiuni și urmează să se încheie marți, iar parlamentul rus ar putea aproba anexarea în câteva zile.

Ministerul britanic al Apărării a declarat marți că este probabil ca Putin să anunțe aderarea regiunilor ocupate din Ucraina la Federația Rusă în timpul discursului său din 30 septembrie în fața parlamentului.