• Ucraina ripostează la afirmațiile Rusiei potrivit cărora ar fi capturat Bahmut după luni de măcel.
  • Aceasta a distribuit imagini despre care se spune că ar fi din 21 mai și care arată forțele sale speciale în patrulare în orașul ruinat.
  • De luni de zile, Rusia încearcă să preia controlul asupra orașului din estul Ucrainei.

Ucraina respinge afirmațiile Rusiei potrivit cărora aceasta ar fi preluat controlul deplin asupra orașului Bahmut, care a fost scena unei bătălii feroce de zece luni între forțele ruse și ucrainene. Într-o înregistrare video postată pe Telegram, forțele speciale ucrainene au arătat o unitate a luptătorilor săi care aparent se plimbă prin orașul devastat.

Oficialii au afirmat că imaginile au fost filmate duminică, ziua în care Rusia a pretins că a cucerit orașul. Bahmut astăzi”, spunea un mesaj care însoțea videoclipul. Filmul a fost împărtășit și de contul statului major al armatei ucrainene.

Clădirile aruncate în aer și craterele din filmare par a fi în concordanță cu imaginile din Bahmut, care a fost în mare parte distrus de luptele din această zonă. Duminică, Ministerul Apărării al Rusiei a aprobat o afirmație a lui Evgheni Prigojin, comandantul grupului de mercenari Wagner, potrivit căreia ar fi preluat controlul orașului.

Afirmația a fost contestată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care participa la summitul G7 din Japonia. Zelenski a declarat duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că Bahmut nu a fost ocupat” de Rusia începând de astăzi”, încercând să clarifice remarcile anterioare care au provocat confuzie cu privire la statutul orașului. Surse militare ucrainene au declarat pentru instituții precum BBC că forțele ucrainene controlau în continuare clădiri de la periferia orașului.

Faptul de a putea organiza unele patrule în Bahmut nu infirmă neapărat pretenția Rusiei de a deține controlul, dar ar putea arăta că Ucraina nu renunță și vrea să continue să testeze hotărârea Rusiei.

Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank cu sediul la Washington DC, a declarat că Grupul Wagner a asigurat probabil controlul asupra părții de vest a Bakhmut, în timp ce forțele ucrainene s-au concentrat pe atacuri la periferia orașului, aparent cu scopul de a încercui forțele rusești.

Grupul Wagner a condus atacul asupra Bahmut, aruncând mii de oameni în atacuri asupra pozițiilor ucrainene care au înregistrat pierderi enorme și doar un progres lent. În mijlocul bătăliei, Prigojin a criticat cu înverșunare liderii militari ruși, acuzându-i că nu i-au susținut forțele.

Controlul orașului este văzut ca o victorie simbolică cheie în război, atât Ucraina, cât și Rusia investind soldați și resurse în lupta pentru controlul acestuia. Analiștii militari consideră că, dacă Rusia reușește să preia controlul orașului, va trebui să desfășoare oameni pentru a-l apăra, ceea ce l-ar putea lăsa vulnerabil la contraatacurile ucrainene în cadrul ofensivei sale anticipate de primăvară, a relatat duminică Insider.

Citește și: