• Meta va fi obligată să plătească o amendă record de 1,2 miliarde de euro pentru acuzațiile de abuz de date ale utilizatorilor săi.
  • Datele utilizatorilor europeni nu au fost protejate atunci când au fost mutate în SUA, spun autoritățile de reglementare.
  • Comisia irlandeză pentru protecția datelor a declarat că Meta a încălcat normele UE în materie de protecție a datelor prin transferul de date între Europa și SUA.

Meta va fi obligată să plătească o amendă record de 1,2 miliarde de euro pentru acuzațiile de abuz de date ale utilizatorilor săi. Comisia irlandeză pentru protecția datelor a declarat că Meta a încălcat normele UE în materie de protecție a datelor prin transferul de date între Europa și SUA, scrie The Independent.

Autoritățile de reglementare au afirmat că Meta nu a reușit să protejeze utilizatorii europeni de utilizarea datelor lor în conformitate cu legislația americană atunci când a făcut acest lucru.
Meta va fi amendată cu 1,2 miliarde de euro și va fi obligată să șteargă datele Facebook sau să le mute înapoi în Europa.

Această amendă reprezintă un record în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor din UE, sau GDPR. Recordul anterior a fost deținut de Amazon – care a fost amendată cu 746 de milioane de euro de către autoritățile de reglementare din Luxemburg – deși cele mai mari patru amenzi ulterioare au fost plătite de Meta în cadrul problemelor legate de datele de la Facebook, Instagram și WhatsApp.
Meta a calificat amenda drept „nejustificată și inutilă” și a declarat că va face apel la această decizie. De asemenea, a spus că nu va exista nicio perturbare imediată a modului în care funcționează Facebook.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ce spune compania

Compania a amenințat în repetate rânduri că noile limite privind modul în care sunt transferate datele în SUA ar putea duce la închiderea Facebook și Instagram în Europa. Meta a declarat, ca răspuns la noua hotărâre, că va putea continua să funcționeze la fel ca în prezent dacă un nou acord privind datele între UE și SUA va putea intra în vigoare.

Anterior, schimbul de date între SUA și Europa era reglementat de un cadru numit „Scutul de confidențialitate”, care permitea circulația acestor date dacă societățile americane demonstrau că folosesc măsuri adecvate de protecție a datelor. Cu toate acestea, în 2020, acest cadru a fost eliminat după ce Curtea Europeană de Justiție a declarat că nu proteja datele în mod corespunzător.

De atunci, legislatorii au lucrat la un nou acord, cunoscut sub numele de „Cadrul transatlantic de confidențialitate a datelor”, deși acesta nu a intrat încă în vigoare. Însă legislatorii au indicat că acesta ar trebui să fie gata până în octombrie, când expiră termenul limită pentru ca Meta să șteargă datele Facebook aflate în centrul amenzii.

Citește și: