• O rachetă SpaceX care transporta un fost astronaut decorat de NASA și trei clienți plătitori a decolat duminică după-amiază din Florida.
  • Echipajul se va îmbarca pentru o ședere de o săptămână la bordul Stației Spațiale Internaționale.
  • Misiunea face istorie, deoarece cercetătoarea în domeniul celulelor stem Rayyanah Barnawi devine prima femeie din Arabia Saudită care călătorește în spațiu.

O rachetă SpaceX care transporta un fost astronaut decorat de NASA și trei clienți plătitori a decolat duminică după-amiază din Florida. Echipajul se va îmbarca pentru o ședere de o săptămână la bordul Stației Spațiale Internaționale, scrie CNN.

Călătoria lor, organizată de compania Axiom Space, cu sediul în Houston, marchează a doua misiune exclusiv privată către avanpostul orbital. Denumită AX-2, misiunea face istorie, deoarece cercetătoarea în domeniul celulelor stem Rayyanah Barnawi devine prima femeie din Arabia Saudită care călătorește în spațiu.

Echipajul s-a îmbarcat la bordul rachetei SpaceX duminică după-amiază, în timp ce oficialii meteorologici au supravegheat îndeaproape furtunile. Florida intră în sezonul umed de vară, ceea ce face ca condițiile perfecte pentru lansarea rachetelor să fie puțin mai dificil de găsit.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cu toate acestea, oficialii meteorologici au dat în cele din urmă undă verde pentru lansare, iar racheta Falcon 9 a SpaceX a pornit la viață, transportând capsula Crew Dragon și pe cei patru pasageri ai săi spre orbită.

16 ore pe orbita Pământului

Se așteaptă ca echipajul să petreacă următoarele 16 ore la bordul Crew Dragon, în timp ce aceasta zboară liber pe orbita Pământului, făcând manevre atente pentru a se alinia cu Stația Spațială Internațională. Nava spațială ar trebui să se andocheze cu laboratorul orbital luni la ora 9:24 a.m., ora Europei Centrale.

Misiunea AX-2 face parte dintr-o serie de proiecte care, speră Axiom Space și NASA, vor continua să stimuleze participarea sectorului privat la zborurile spațiale – în special pe orbita joasă a Pământului, unde se află stația spațială.

Echipajul AX-2 este condus de fostul astronaut NASA Peggy Whitson, în vârstă de 63 de ani, în prezent angajat al Axiom. Odată cu această misiune, Whitson a devenit, de asemenea, prima femeie care a comandat un zbor spațial privat.

Unul dintre cei trei clienți plătitori care i se alătură este John Shoffner, un american care a făcut avere în domeniul telecomunicațiilor internaționale și a fondat compania de hardware Dura-Line Corp.

Arabia Saudită a plătit, de asemenea, pentru a transporta doi cetățeni: Barnawi și Ali AlQarni, un pilot de vânătoare în cadrul Forțelor Aeriene Regale Saudite.

Citește și: