• Înarmați cu puști de asalt false din lemn și cuțite de cauciuc, un mic grup de aproximativ 30 de ucraineni se adună în pădurea de la periferia Kievului.
  • Ei strigă „Glorie Ucrainei” cu pumnul în piept înainte de începerea antrenamentului, care se concentrează pe mânuirea puștilor și pe atacarea inamicilor.
  • Organizația Rezistența totală organizează acest antrenament pentru cei care doresc să învețe să se apere în cazul unei invazii rusești.

Tensiunile dintre Moscova și Kiev au crescut în ultimele săptămâni, pe fondul afirmațiilor potrivit cărora Rusia a plasat 92.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina, scrie Euronews.

Moscova a anexat Crimeea de la Kiev în 2014 și a sprijinit separatiștii din estul Ucrainei, declanșând un război care a făcut peste 13.000 de morți.

Rusia afirmă că nu are intenția de a ataca Ucraina.

Recomandări

BANI PENTRU UCRAINA
MARK SE DĂ PE MUZICĂ
CONTINUĂ PLOILE ÎN SPANIA
TINERII CONSUMATORI
HOUDINI? TU EȘTI?
MIGRAȚIE LA NIVEL RECORD

Cu toate acestea, unele persoane din Ucraina se tem că afirmațiile privind consolidarea trupelor rusești vor declanșa din nou conflictul din estul Ucrainei, sau chiar mai rău.

Aceasta înseamnă că sesiunile de antrenament, precum cea organizată de Total Resistance, au devenit mai frecvente și mai accesibile.

Acestea au început la începutul acestui an, când a avut loc o acumulare similară de trupe rusești în apropierea graniței ruso-ucrainene.

„Vrem să-i ajutăm pe ucraineni să fie pregătiți să se protejeze”, a declarat pentru Euronews Andrei Rekun, liderul Total Resistance. „Este dreptul lor să facă acest lucru”.

Rekun observă antrenamentul de la distanță, urmărind cum un veteran al armatei le arată participanților cum să se acopere reciproc în cazul unui atac sau al unei retrageri.

El spune că antrenamentul este în principal în scopuri de apărare și subliniază că toată lumea este binevenită.

Unul dintre participanți este Sasha, în vârstă de 35 de ani, care practică în mod normal artele marțiale. El l-a adus cu el pe prietenul său Serghei și pe fiul de nouă ani al acestuia. După ce au exersat cu puști de asalt false din lemn, au trecut la încercarea de a ține în mână o pușcă de asalt adevărată și de a o reîncărca în timp ce merg.

„Majoritatea oamenilor cred că războiul este undeva departe, nu aici”, spune Sașa. „Eu cred că este greșit. Acest lucru poate escalada. Este o situație periculoasă. Cred că principala apărare a Ucrainei este că suntem cu toții pregătiți să ne apărăm și suntem pregătiți oriunde și în orice moment.”

„Trebuie să fim pregătiți dacă războiul devine foarte rău
Rezistența totală nu este singura organizație din Ucraina care organizează astfel de antrenamente, spune Hanna Hrytsenko, cercetător independent al mișcărilor de extremă dreapta, al problemelor de gen și al armatei din Ucraina.

Ea spune că acestea sunt adesea conduse de veterani – uneori de grupuri de extremă dreapta – dar că este greu de spus dacă și în ce măsură criza actuală a crescut numărul acestora.

„Sunt destul de sigură că astfel de cursuri, care oferă abilități militare, sunt disponibile peste tot”, spune Hrytsenko.

Euronews a fost, de asemenea, în contact cu organizația de extremă dreapta Tradiție și Ordine, care se descrie ca o mișcare conservatoare și care este acuzată că a încercat să perturbe Odesa Pride în 2020. Liderul acesteia, Bohdan Khodakovsky, spune că au și ei pregătire și că Ucraina are nevoie de grupuri ca al său pentru a se proteja în cazul în care Rusia invadează.

Unii fac antrenamente, alții se bazează pe armată

„Ne pregătim pentru lupte în pădure și în afara orașelor”, a declarat el pentru Euronews: „Trebuie să fim pregătiți dacă războiul devine foarte rău. Antrenăm oamenii în mânuirea armelor, cum să tragă și să înțeleagă ce se întâmplă.”

Pavlo Fedorchenko-Kutuev este președintele departamentului de sociologie de la Institutul Politehnic Igor Sikorsky din Kiev.

În timp ce unii civili s-ar putea pregăti să lupte, el spune că majoritatea ucrainenilor rămân calmi și „se bazează pe forțele armate ucrainene” pentru protecție.

El spune că războiul din estul Ucrainei a afectat reputația rușilor din această țară. El face referire la un studiu al Institutului Internațional de Sociologie din Kiev care arată că proporția ucrainenilor cu o părere favorabilă despre Rusia a scăzut de la peste 80% în 2008 la 30% în 2015. În prezent, aceasta se situează la aproximativ 40 la sută.

„Bazându-ne pe alte sondaje, s-ar putea spune că răspunsul depinde de regiune”, spune Fedorchenko-Kutuev. „Aș crede că în regiunile vestice ale Ucrainei, oamenii dau vina atât pe elitele rusești, cât și pe societate în general (pentru război), în timp ce în regiunile estice oamenii ar da mai degrabă vina pe liderii ruși, nu pe populație”.