Ucrainenii se pregătesc să se confrunte cu pene de curent și o iarnă grea după ce Rusia a lovit rețeaua electrică

Sursă: Mediafax Foto
  • Loviturile rusești au bombardat rețeaua energetică ucraineană.
  • Rusia folosește iarna ca pe o armă, spune Ucraina.
  • Ucraina îndeamnă populația să se aprovizioneze cu baterii și pături.

Liubov Palii stătea în fața calculatorului său când luminile s-au stins în apartamentul său cu un dormitor, după ce loviturile rusești au afectat rețeaua energetică a Ucrainei. Ea a început să se joace cu băiețelul ei de patru luni, Vova, la lumina telefonului mobil.

Când se întâmplă acest lucru, ne jucăm împreună în pat, ne întindem împreună, aprind lumânările și lanterna din telefon”, a spus ea.

Nu am putut să fac un duș sau să îi fac baie copilului meu, pentru că este greu să faci asta pe întuneric. Nu i-a influențat alimentația, pentru că o singură lumină este suficientă. Cel puțin avem încă apă atunci când se stinge lumina”.

Familii precum cea a lui Palii se pregătesc pentru o iarnă grea după ce rachete și drone rusești au căzut săptămâna aceasta asupra orașelor din Ucraina, lovind centrale electrice și stații de electricitate și deteriorând aproximativ 30% din infrastructura energetică a țării.

În timp ce era însărcinată, familia lui Palii fugise deja de avansarea ocupației rusești în regiunea Kherson din sudul țării și se mutase la Kiev în aprilie. Printre lacrimi, ea a explicat că, deși nici o parte a țării nu era sigură, a fost mai puțin înfricoșător în capitală decât în teritoriul controlat de Moscova.

Înainte de ziua de luni știam că ar putea avea loc bombardamente. Am încercat să rămân calmă, chiar dacă eram speriați și am plâns puțin. Soțul meu nu m-a lăsat să intru în panică. Dacă mă panichez, asta se va răsfrânge asupra copilului meu. El are nevoie de părinți calmi”, a spus ea.

Guvernul președintelui Volodimir Zelenski a declarat că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită pentru milioane de oameni, dar i-a avertizat pe ucraineni să se pregătească pentru mai multe pene de curent și le-a cerut oamenilor să reducă consumul de electricitate ori de câte ori este posibil.

Este important să înțelegem că teroriștii ruși vor încerca să folosească frigul ca armă”, a declarat miercuri premierul Denys Shmyhal.

În imaginația lor bolnavă, ucrainenii care stau câteva ore fără electricitate reprezintă o victorie. Ei cred că în acest fel ne vor forța să ne predăm. Acest lucru nu se va întâmpla”.

Rachetele și dronele rusești au lovit ținte ucrainene de 128 de ori în trei zile în această săptămână, lovind 28 de instalații energetice, a declarat guvernul ucrainean. Moscova a negat că ar fi vizat civili. Consilierul lui Zelenski, Mykhailo Podolyak, a declarat pentru Reuters că guvernul s-a pregătit pentru lovituri asupra infrastructurii critice și a reușit să împiedice supraîncărcarea rețelei de energie electrică, grație și unui apel adresat populației de a reduce consumul de electricitate.

Rusia a înțeles că Ucraina are un sistem energetic puternic și, prin urmare, … a atacat substațiile de distribuție, care conectau diferite regiuni”, a declarat Podolyak.

Datorită abordării responsabile a ucrainenilor, care și-au limitat consumul în orele de seară, sistemul a reușit”, a spus el în comentarii scrise. El a exclus, de asemenea, lovituri de retorsiune asupra infrastructurii energetice rusești. Ucraina duce un război defensiv”.

Energia electrică a fost restabilită în peste 4.000 de orașe și sate de la lovituri, a declarat Shmyhal, dar a avertizat că vor urma vremuri dificile. Guvernul îi îndeamnă pe cetățeni să se aprovizioneze cu haine călduroase, lumânări, lanterne și baterii, cerând în același timp oamenilor să limiteze utilizarea aparatelor care consumă energie, precum cuptoare, mașini de spălat sau ceainice, în timpul orelor de vârf de consum.

Nu este vorba de a sta în întuneric. Este necesar doar să reducem utilizarea celor mai mari consumatoare de energie”, a declarat Shmyhal. De asemenea, acesta a cerut întreprinderilor să oprească publicitatea exterioară și a declarat că locuințele ar trebui să fie încălzite doar până la maximum 18 grade Celsius în lunile următoare. Până în prezent, acest apel a avut un oarecare impact – Shmyhal a declarat că consumul s-a redus cu 10% între marți și miercuri, fără a oferi cifre specifice.