• Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a susținut de nenumărate ori că sunt necesare mai multe cercetări.
  • 8 state din Europa au ales să recomande cea de-a treia doză.
  • Comisia Uniunii Europene a precizat că, întreaga răspundere va fi în rândul companiilor care aprobă vaccinele fără confirmare de la EMA.

Statele din Uniunea Europeană care vor lua decizia de a folosi vaccinurile de rapel COVID-19 pot întâmpina probleme juridice, fiindcă doza suplimentară nu a fost recomandată de către autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, a susținut joi Comisia Europeană, scrie Reuters.

„În prezent, dozele de rapel nu fac parte din autorizația de introducere pe piață a vaccinurilor COVID-19 și nu au fost încă supuse unei evaluări științifice de către EMA în absența unor date suficiente”, a subliniat Comisia Uniunii Europene joi, într-o conferință de presă.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a susținut de nenumărate ori că încă sunt necesare mai multe cercetări concrete pentru a da undă verde folosirii celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19. Cu toate acestea, opt state din Europa au ales să recomande cea de-a treia doză, iar alte treisprezece vor urma să ia exact aceeași decizie.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

„Responsabilitatea de a decide includerea rapelurilor în campania lor de vaccinare rămâne în sarcina statelor membre”, s-a transmis într-o declarație a Comisiei, menționând că: „Atâta timp cât dozele de rapel nu fac parte din autorizația de introducere pe piață, răspunderea companiilor este modificată”.

Asta ar însemna că, în anumite cazuri efectele secundare vor mult mai evidente și vor fi strict legate de rapeluri. Comisia e de părere că statele care vor impune cea de-a treia doză vor suporta toate consecințele juridice și cereri de compensare, dacă aceste efecte secundare vor începe să apară în rândul populației vaccinate cu cea de-a treia doză.

Totuși, Comisia Uniunii Europene a precizat că, întreaga răspundere va fi în rândul companiilor care aprobă vaccinele fără confirmarea EMA. Spre exemplu, în cazul în care un efect secundar va fi detectat după rapel și este cauzat de probleme de fabricație, cel care produce vaccinul va fi și responsabil de acest lucru.

În momentul de față, normele europene de răspundere și despăgubire se aplică în orice caz de efecte adverse neașteptate și legate de caracteristicile generale ale unui produs, ori de fabricarea acestuia. Orice companie care va furniza vaccinuri contra coronavirusului în UE, a negociat clauze specifice oricărui stat și care rămân de drept confidențiale.

Statele care au recomandat administrarea cele de-a treia doză sunt: Austria, Belgia, Franța, Ungaria, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg și Slovenia, conform datelor de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Germania a decis să planifice să adopte aceeași strategie din toamnă. Pe lângă statele menționate sunt și alte treisprezece state europene care au în calcul această decizie.

UE a hotărât în ultimele luni să pună în rezervă miliade de doze obținute de la mai mulți producători de vaccinuri contra COVID-19 pentru a fi administrate în următorii ani. UE a subliniat faptul că rezerva ar putea fi necesară pentru viitoarele rapeluri precum și în lupta cu noi variante ale coronavirusului. De asemenea, UE susține că rezervele ar putea să fie donate pe viitor și națiunilor sărace.

Vor fi disponibile pe scară largă dozele de rapel pentru americani, doar că numai de la 20 septembrie, au susținut săptămâna trecută reprezentanții din din domeniul sănătății din SUA, amintind de datele care arată diminuarea protecției de vaccinare inițiale în timp ce infecțiile cu varianta Delata sunt în creștere.

Compensarea persoanelor pentru efectele secundare de la vaccinuri este însă gestionată la nivel național. De aceea, unele state membre UE, chiar și cele mai mari, au stabilit scheme de despăgubire ce pot să le vireze banii de despăgubire victimelor din afara tribunalelor. Cu toate acestea criteriile pentru care se vor rambursa despăgubirile vor varia de la țară la țară. În alte state victimele ar putea ajunge direct în instanță pentru rambursare.

Datele oficiale din Danemarca, Germania, Norvegia și Elveția, ne arată că de când a început campania de vaccinare contra COVID-19 în UE, au fost înregistrate sute de cereri de recompensare ale potențialelor victime. Doar câteva despăgubiri au fost respectate, care cuprind anumite sume de bani, dar nu au fost divulgate.