• Preţul gazelor naturale este de zece ori mai mare decât era la începutul anului 2021. 
  • Comisia UE a spus că Europa ar putea diversifica aprovizionarea cu gaze prin achiziţionarea mai multor gaze naturale lichefiate aduse cu vaporul în loc de conducte din Rusia.
  • Joi, liderii UE se întâlnesc la Versailles, lângă Paris, pentru un summit de două zile.

Uniunea Europeană (UE) încearcă să-şi elimine pe deplin dependenţa de energia rusă „cu mult înainte de 2030”, pentru a se asigura că blocul celor 27 de naţiuni nu se mai confruntă cu decizii dificile privind afectarea propriilor economii în crize geopolitice precum invazia Ucrainei, notează AP NEWS.

Liderii UE se întâlnesc la Versailles, lângă Paris, pentru un summit de două zile care începe joi, lucrând la modalităţi de reducere a dependenţei lor de Moscova pentru combustibilii fosili .

„Am convenit să eliminăm treptat dependenţa noastră de importurile ruseşti de gaz, petrol şi cărbune”, se arată într-un proiect al unei declaraţii legate de summit.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

În acelaşi timp, Comisia Europeană are deja propuneri pentru a realiza acest lucru. Braţul executiv al UE a declarat că măsurile sale „pot reduce cererea UE de gaz rusesc cu două treimi înainte de sfârşitul anului”, ca prim pas.

Trebuie să devenim independenţi de petrolul, cărbunele şi gazele ruseşti”, a declarat preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, într-o declaraţie. „Pur şi simplu nu ne putem baza pe un furnizor care ne ameninţă în mod explicit”.

De mai bine de un deceniu, Uniunea Europeană s-a simţit din ce în ce mai blocată atunci când a intenţionat să abordeze relaţiile sale deteriorate cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar perspectiva de a lăsa zeci de milioane de cetăţeni să tremure în frigul iernii din cauza lipsei de combustibili fosili sau a vertiginoaselor preţurile au limitat opţiunile politice.

Sistemul de conducte al Europei nu este configurat astfel încât transporturile de gaz lichefiat să ajungă cu uşurinţă în toate colţurile continentului. În plus, analiştii energetici spun că o întrerupere totală a gazului rusesc ar putea fi depăşită doar prin reducerea forţată a consumului de gaze, în primul rând de către utilizatorii industriali.

Comisia UE a spus că Europa ar putea diversifica aprovizionarea cu gaze prin achiziţionarea mai multor gaze naturale lichefiate aduse cu vaporul în loc de conducte din Rusia şi prin obţinerea mai multor importuri de conducte de la furnizori non-ruşi. Acestea ar putea include Norvegia şi Azerbaidjan.