• Comisia Europeană a condamnat luni ca barbare” atacurile ruseşti cu rachete asupra Kievului şi a altor oraşe ucrainene.
  • Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că faptele Rusiei nu-şi au locul în secolul 21″.
  • Rusia a bombardat oraşe din Ucraina la ore de vârf, după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că o explozie pe podul rusesc spre Crimeea a fost un atac terorist.

UE a condamnat luni ca barbare” atacurile ruseşti cu rachete asupra Kievului şi a altor oraşe ucrainene şi a avertizat Belarusul să nu-şi ajute aliatul să ucidă civili, scrie Reuters. Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că faptele Rusiei nu-şi au locul în secolul 21″, adăugând într-un tweet că sprijinul militar pentru Ucraina din partea blocului este pe drum.

Rusia a bombardat oraşe din Ucraina la ore de vârf, după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că o explozie pe podul rusesc spre Crimeea a fost un atac terorist.

Sunt atacuri barbare şi laşe… care vizează civili nevinovaţi în drum spre muncă şi şcoală în traficul de dimineaţă”, a declarat Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. El a descris loviturile ca fiind o încălcare a dreptului umanitar internaţional şi a declarat că liderii politici şi militari ai Rusiei vor fi traşi la răspundere pentru acestea şi alte crime de război.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Comisia a îndemnat Belarusul să se abţină de la orice implicare în „întreprinderea brutală şi ilegitimă” a Rusiei, care a încălcat Carta Naţiunilor Unite şi dreptul internaţional.

În mod specific, Comisia Europeană a cerut Minskului să înceteze imediat să mai permită ca teritoriul Belarusului să servească drept rampă de lansare pentru recentele atacuri cu rachete şi drone împotriva civililor ucraineni.

Orice alte acţiuni şi, în special, implicarea directă a armatei belaruse în acest război, împotriva voinţei marii majorităţi a poporului belarus, vor fi întâmpinate cu noi şi puternice măsuri restrictive”, a declarat Stano.

Preşedintele belarus, Alexander Lukaşenko, a declarat luni că a ordonat desfăşurarea de trupe alături de forţele ruseşti în apropierea Ucrainei, ca răspuns la ceea ce el a spus că este o ameninţare clară la adresa Belarusului din partea Kievului şi a susţinătorilor săi din Occident.