UE condamnă Qatar pentru presupusele încălcări ale drepturilor omului înainte de Cupa Mondială de fotbal

  • Qadri a călătorit în Qatar pentru a efectua cercetări cu privire la presupusele abuzuri ale drepturilor omului.
  • Rezoluția face presiuni asupra oficialilor din Qatar pentru a efectua investigații amănunțite.
  • Qatar ar fi exploatat muncitorii migranți pentru a construi stadioanele și structurile unde se desfășoară în prezent Cupa Mondială.

Parlamentul European a condamnat în mod oficial Qatar pentru presupusele încălcări ale drepturilor omului care se crede că au cauzat moartea muncitorilor migranți contractați pentru a construi pregătirile pentru Cupa Mondială din acest an.

Într-o rezoluție adoptată joi, organismul de guvernare al UE a cerut FIFA să ajute Qatar să despăgubească toți lucrătorii migranți și familiile acestora prin extinderea Fondului de sprijin și asigurare a lucrătorilor din această țară – care, potrivit unui comunicat de presă, a distribuit deja aproximativ 320 de milioane de dolari lucrătorilor care sunt victime ale abuzurilor salariale – pentru a include acoperirea deceselor lucrătorilor și a „altor abuzuri ale drepturilor omului”.

Rezoluția face presiuni asupra oficialilor din Qatar pentru a efectua investigații amănunțite în toate incidentele raportate în care un lucrător migrant a murit la locul de muncă și pentru a oferi despăgubiri familiilor celor a căror moarte se stabilește că a fost cauzată de condiții de muncă nesigure. Aceasta vine pe fondul acuzațiilor tot mai numeroase care sugerează că Qatar a exploatat muncitorii migranți pentru a construi stadioanele și structurile unde se desfășoară în prezent Cupa Mondială.

Mustafa Qadri, fondatorul organizației Equidem, care investighează abuzurile în domeniul muncii, a declarat săptămâna trecută pentru CBS News că muncitorii migranți au fost supuși la muncă forțată și la condiții fizice de muncă nesigure și trebuiau să lucreze luni întregi fără a fi plătiți. Qadri a călătorit în Qatar pentru a efectua cercetări cu privire la presupusele abuzuri ale drepturilor omului care, potrivit estimărilor sale, au ucis cel puțin sute de muncitori, și a declarat pentru CBS News că a fost arestat în timpul șederii sale acolo.