- Mii de doze de vaccin au fost expediate de la fabricile Pfizer la doar câteva ore după ce i s-a dat undă verde.
- Marea Britanie a devenit prima țară din lume care primește vaccinul Covid-19, autorizat clinic în această dimineață.
- Dar există o confuzie tot mai mare cu privire la ce grupuri vor avea acces la doze atunci când schema va fi pusă în practică, săptămâna viitoare.
Mii de doze de vaccin au fost expediate de la fabricile Pfizer din Belgia în această dimineață, la câteva ore de la primirea aprobărilor din partea Medicine and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA), făcând din Marea Britanie prima țară din lume care intră în posesia unui vaccin împotriva Covid autorizat clinic.
Advertisment
Situația generează confuzii în rândul britanicilor, nefiind clar deocamdată, care sunt categoriile de persoane cu acces prioritar. Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI) și-a publicat astăzi lista de priorități Covid-19, sfătuind ca rezidenții de îngrijire la domiciliu și personalul care le tratează să fie primele grupuri inoculate.
Mai mult decât atât, Boris Johnson, premierul Marii Britanii, avertizează că există „provocări logistice” în a-l transmite persoanelor în vârstă și îngrijitorilor lor, în mare parte din cauza condițiilor speciale de transport pe care le necesită vaccinul.
Recomandări
Acesta trebuie transportat și depozitat la o temperatură de -70 de grade Celsius. Pentru a păstra temperatura constantă, dozele trebuie împachetate în gheață uscată și depozitate în cutii de dimensiunile unei valize.
Cele aproximativ 800.000 de doze de vaccin Pfizer – suficiente pentru a vaccina 400.000 de persoane, deoarece este administrat în două faze – vor fi puse la dispoziție „începând cu săptămâna viitoare”.
Marea Britanie a comandat în total 40 de milioane de doze de vaccin Pfizer. 10 milioane vor fi livrate până la sfârșitul anului 2020 și restul anul viitor.
UE a criticat aprobarea rapidă a vaccinului Pfizer și BioNTech
Uniunea Europeană a criticat miercuri aprobarea rapidă a vaccinului Pfizer și BioNTech de către Marea Britanie, declarând că propria sa procedură este mai aprofundată.
Măsura britanicilor de a acorda autorizație de urgență a fost văzută de mulți lidei UE ca fiind una politică a premierului Boris Johnson, care și-a condus țara în afara UE și s-a confruntat cu critici pentru tratarea pandemiei.
„Câteva săptămâni de examinare amănunțită de către Agenția Europeană pentru Medicamente sunt mai bune decât o autorizație de urgență pentru introducerea pe piață a unui vaccin”, a spus Peter Liese, reprezentant de centru dreapta, cea mai mare din Parlamentul UE.
La polul opus, Secretarul pentru sănătate, Matt Hancock, a salutat anunțul în această dimineață, susținând că sfârșitul pandemiei este acum „la vedere”, în timp ce Boris Johnson a declarat că „ne va permite să ne recuperăm viețile și să punem economia în mișcare din nou”.
Urmăriți Aleph News pe Facebook, Twitter, Youtube și Instagram!
Partenerii noștri