• UE a avertizat Ungaria să nu-şi mute ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, în urma unor informaţii din presă potrivit cărora o astfel de mutare ar putea avea loc chiar luna viitoare.
  • Ministerul de Externe al Ungariei a refuzat să confirme sau să infirme raportul presei israeliene.
  • Decizia Ungariei de a-şi muta misiunea diplomatică la Ierusalim ar fi o premieră pentru un stat membru al UE.

UE a avertizat Ungaria să nu-şi mute ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, în urma unor informaţii din presă potrivit cărora o astfel de mutare ar putea avea loc chiar luna viitoare. Miniştrii de externe ai Israelului şi Ungariei, Eli Cohen şi Peter Szijjarto, au ajuns la un acord cu privire la această mutare în ultimele zile, potrivit cotidianului israelian Zman Yisrael, care citează oficiali din cadrul Ministerului israelian de Externe.

Ministerul de Externe al Ungariei a refuzat să confirme sau să infirme raportul presei israeliene. Dar o persoană familiarizată cu planurile, care a vorbit sub protecţia anonimatului din cauza naturii sensibile a demersului, a confirmat că mutare va avea loc, potrivit POLITICO.

Criticând planurile raportate, purtătorul de cuvânt al UE pentru politică externă, Peter Stano, a declarat că în UE există o poziţie de lungă durată care provine din rezoluţia 478 din 1980 a Consiliului de Securitate al ONU, care solicită tuturor statelor membre ale ONU să retragă ambasadele şi misiunile diplomatice din Israel de la Ierusalim”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Decizia Ungariei de a-şi muta misiunea diplomatică la Ierusalim ar fi o premieră pentru un stat membru al UE şi ar risca să submineze obiectivul pe termen lung al UE de a găsi o soluţie bazată pe două state pentru Israel şi Palestina.

Orbán a făcut un pas în această direcţie în martie 2019, când a mutat la Ierusalim departamentul comercial al misiunii ungare în Israel.