UE donează Ucrainei 5,5 milioane de tablete de iodură de potasiu împotriva unei potențiale expuneri la radiații

  • Uniunea Europeană va dona Ucrainei 5,5 milioane de tablete de iodură de potasiu pentru a oferi protecție populației în cazul expunerii la niveluri ridicate de radiații, a anunțat Comisia Europeană la 30 august.
  • Comisia a precizat că, la 26 august, UE a primit o cerere din partea guvernului ucrainean pentru tablete de iodură de potasiu „ca măsură de siguranță preventivă pentru a crește nivelul de protecție în jurul centralei nucleare din Zaporojie”.
  • Cu o valoare financiară totală de peste 500 000 de euro, cea mai mare parte a asistenței va fi acordată Ucrainei din rezerva rescEU găzduită de Germania.

Uniunea Europeană va dona Ucrainei 5,5 milioane de tablete de iodură de potasiu pentru a oferi protecție populației în cazul expunerii la niveluri ridicate de radiații, a anunțat Comisia Europeană la 30 august.

Comisia a precizat că, la 26 august, UE a primit o cerere din partea guvernului ucrainean pentru tablete de iodură de potasiu „ca măsură de siguranță preventivă pentru a crește nivelul de protecție în jurul centralei nucleare din Zaporojie”.

Tabletele de iodură de potasiu ar fi utilizate în scenarii limitate pentru a evita ca iodul radioactiv inhalat sau înghițit să fie absorbit de tiroida”, a precizat Comisia.

Ca răspuns, Centrul european de coordonare a răspunsurilor a mobilizat rapid 5,5 milioane de tablete de iodură de potasiu prin intermediul Centrului de protecție civilă al UE pentru Ucraina, inclusiv cinci milioane din rezervele de urgență rescEU și 500 000 din Austria.

Cu o valoare financiară totală de peste 500 000 de euro, cea mai mare parte a asistenței va fi acordată Ucrainei din rezerva rescEU găzduită de Germania.

Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat: Nici o centrală nucleară nu ar trebui să fie folosită vreodată ca teatru de război. Este inacceptabil ca viețile civililor să fie puse în pericol.

„Toate acțiunile militare din jurul centralei nucleare din Zaporojie trebuie să înceteze imediat”, a declarat Lenarčič.

UE livrează preventiv cinci milioane de tablete de iodură de potasiu Ucrainei din rezervele strategice rescEU pentru a oferi protecție populației în cazul expunerii la niveluri ridicate de radiații. Doresc să mulțumesc Austriei pentru că a donat Ucrainei încă 500 000 de tablete.

Vom continua să fim în alertă și să fim pregătiți să acționăm, deoarece pregătirea salvează vieți”, a declarat el.