Uniunea Europeană îndeamnă Iranul să revină la respectarea Acordului nuclear din 2015 şi exprimă preocupare privind lansarea procedurilor tehnice de creştere a concentraţiei purificării uraniului, afirmă Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Intenţia Iranului de purificare a uraniului la nivelul de 20% în complexul nuclear subteran de la Fordo reprezintă „o acţiune gravă”, care generează „preocupări profunde”, „cu implicaţii foarte severe în materie de proliferare”, afirmă Josep Borrell, conform agenţiei Associated Press.

„În acest moment critic, acţiunile Iranului riscă să submineze eforturile de avansare a actualului proces diplomatic. Îndemnăm Iranul să se abţină de la escaladarea crizei şi să inverseze acţiunile, fără întârziere”, adaugă Josep Borrell, subliniind că „rămâne esenţială” cooperarea Teheranului cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?

„UE aşteaptă să colaboreze pe această temă cu viitoarea Administraţia din SUA”, a precizat Josep Borrell.

În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a exprimat regret în legătură cu decizia Iranului de lansare a procedurilor tehnice de creştere a concentraţiei purificării uraniului, evidenţiind importanţa menţinerii Acordului nuclear din 2015. „Suntem foarte preocupaţi de măsurile adoptate de Iran. Această acţiune constituie o încălcare a angajamentelor asumate de Iran şi va avea implicaţii grave. Situaţia este regretabilă şi este foarte important să menţinem Acordul nuclear”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Administraţia din Iran a anunţat, pe 4 ianuarie, reluarea activităţilor de purificare a uraniului la nivelul de 20%, prin încălcarea Acordului nuclear semnat cu marile puteri. Uraniul îmbogăţit poate fi utilizat pentru combustibil destinat reactoarelor, dar şi pentru fabricarea de arme atomice. Uraniul destinat armelor atomice trebuie să aibă o concentraţie de cel puţin 90%.

Premierul în funcţie al Israelului, Benjamin Netanyahu, a acuzat din nou Iranul că vrea să fabrice arme nucleare. „Decizia Iranului de a continua încălcarea obligaţiilor, de a intensifica activităţile de îmbogăţire a uraniului în unităţi industriale subterane nu poate fi explicată în alt mod decât prin dorinţa de a realizare a obiectivului unui program nuclear militar. Israelul nu va permite Iranului să fabrice arme nucleare”, a avertizat Benjamin Netanyahu.

Recent, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut clarificări din partea Iranului privind activităţi suspecte într-un complex nuclear. Potrivit unui raport de evaluare, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică consideră „neverosimile din punct de vedere tehnic” informaţiile furnizate de Teheran despre activităţile într-un complex nuclear. Administraţia de la Teheran continuă să acumuleze stocuri de uraniu purificat, cantitatea depăşind de 12 ori limita autorizată prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. Iranul a intensificat activităţile de stocare a uraniului ca reacţie la retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat că victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial oferă Statelor Unite posibilitatea de remediere a „erorilor din trecut”. „Obiectivul nostru este să reducem presiunile sancţiunilor care afectează poporul nostru. De fiecare dată când avem ocazia, acţionăm în mod responsabil”, a argumentat Hassan Rohani. În cazul anulării sancţiunilor americane, Iranul intenţionează să revină la respectarea totală a angajamentelor internaţionale.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Preşedintele Donald Trump a anunţat în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul. Joseph Biden, preşedintele-ales al SUA, consideră că retragerea din Acordul nuclear cu Iranul a fost o greşeală, semnalând că vrea revenirea în acest tratat.