UE investighează investițiile făcute de China în energia eoliană. China domină piața panourilor solare

FILE PHOTO: A car drives near wind turbines on a power station near Yumen, Gansu province, China September 29, 2020. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

UE declanșează o anchetă contra Chinei în energia verde. Investigații noi vizează subvențiile acordate de China în sectorul energiei eoliene în Spania, Grecia, Franța, România și Bulgaria, scrie Reuters.

Margrethe Vestager, responsabilă cu concurența în UE, va lansa o investigație asupra sectorului turbinelor de vânt din China, sub noua Reglementare a Subvențiilor Străine. Aceasta vine în contextul în care China a ajuns să domine piața globală, afectând grav producătorii europeni precum Vestas din Danemarca și Siemens Gamesa, deținută de Germania, forțându-i să reducă drastic costurile.

Cum a ajuns China să domine piața energiei verzi

Dezvoltarea rapidă a Chinei în domeniul energiei verzi, începând cu 2018, i-a adus într-o poziție dominantă pe piețele globale ale panourilor solare și, mai nou, ale turbinelor de vânt. Aceasta a fost posibilă prin subvenții statului chinez, care au creat o capacitate de producție excesivă. În plus, inovația tehnologică și lanțurile de aprovizionare și industriale complete au consolidat această poziție, după cum a subliniat Ministrul Comerțului Chinez, Wang Wentao.

Care sunt implicațiile pentru securitatea economică a UE

Conectarea economică a Chinei cu Rusia, în contextul izolării crescute a Moscovei din cauza războiului împotriva Ucrainei, ridică semne de întrebare serioase pentru UE. De asemenea, UE este îngrijorată de posibilele avantaje nejuste pe piața internă ale companiilor care au beneficiat de subvenții străine. Pe lângă acestea, Margrethe Vestager sugerează utilizarea evaluărilor de încredere, care să ia în considerare criterii precum securitatea cibernetică, drepturile muncii și amprenta ecologică.

Citește și

Exit mobile version