UE își reafirmă disponibilitatea de a lansa un război comercial împotriva Chinei din cauza importurilor ieftine

European Commission President Ursula von der Leyen gestures as she speaks on Ukraine at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, Wednesday, Sept. 14, 2022. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

UE și-a reafirmat disponibilitatea de a lansa un război comercial cu China din cauza importurilor de mașini electrice ieftine, oțel și tehnologie solară și eoliană ieftină, Ursula von der Leyen afirmând că blocul „nu se va clinti” de la protejarea industriilor și a locurilor de muncă după o întâlnire cu președintele chinez, Xi Jinping, scrie The Guardian.

Șefa Comisiei Europene a spus că este „convinsă că, dacă concurența este corectă” în China , atunci Europa „va avea economii durabile înfloritoare”.

Dar ea a spus că „dezechilibrele” cauzate de sprijinul de stat pentru industria chineză care duce la produse cu costuri reduse amenință locurile de muncă în Europa și că aceasta este „o chestiune de mare îngrijorare”. „Europa nu se va feri de a lua decizii dure, necesare pentru a-și proteja economia și securitatea”, a spus ea.

Avertismentul ei, a venit la mai puțin de două ore după o întâlnire cordială la Palatul Élysée între președintele chinez și Emmanuel Macron, omologul său francez. Xi Jinping și Macron și-au folosit remarcile de deschidere pentru a-și exprima dorința reciprocă de bune relații.

Ca „două forțe importante în lume”, Xi a spus că „amândoi ar trebui să aderăm la poziția de parteneriat, să aderăm la dialog și cooperare” cu „colaborare strategică” pentru a promova „dezvoltarea stabilă și sănătoasă” și „a contribui la pacea și dezvoltarea mondială”. ”.

Poziția mai solidă a UE cu privire la comerțul cu China se potrivește cu abordarea Washingtonului. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat China că Washingtonul nu va accepta ca noi industrii să fie „decimate” de importurile din China.

După întâlnirea trilaterală, Ursula von der Leyen a fost directă, dar a insistat că președintele chinez a avut timp să schimbe direcția. Ea a spus că au avut un „schimb și discuții sincere și deschise”. Împreună cu Macron, au vorbit despre situația geopolitică și despre modul în care atât UE, cât și China au „un interes comun pentru pace și securitate”, cu un rol important de jucat în legătură cu războiul din Ucraina. S-a vorbit în mod repetat despre China care acționează ca un intermediar de pace, deși nu este de așteptat să participe la o conferință de pace planificată în Elveția.

Von der Leyen l-a lăudat pe Xi pentru „rolul important” pe care l-a jucat în „de-escaladarea amenințărilor nucleare iresponsabile ale Rusiei” și a spus că UE se bazează pe China „să-și folosească toată influența asupra Rusiei” pentru a pune capăt războiului.

Dar se pare că tensiunile pe frontul economic nu arată niciun semn de atenuare, având în vedere mai multe investigații UE în curs privind capacitatea Chinei de a submina rivalii din UE în mașini, oțel, turbine eoliene, panouri solare și dispozitive medicale.

În septembrie anul trecut, Ursula von der Leyen a anunțat o investigație privind presupusul sprijin de stat pentru mașinile electrice chinezești, conglomeratul BYD lansând anul trecut un vehicul electric pe piața UE la sub 30.000 de euro (25.700 de lire sterline). Iar luna trecută, comisarul pentru concurență, Margrethe Vestager, a anunțat că UE va folosi regulamentul privind subvențiile străine pentru a lansa o anchetă asupra producătorilor chinezi de turbine eoliene.

Ursula von der Leyen a spus că „produsele subvenționate, cum ar fi vehiculele electrice sau, de exemplu, oțelul, inundă piața europeană. Piața noastră este și rămâne deschisă concurenței loiale și investițiilor. Dar nu este bine pentru Europa dacă ne dăunează securității și ne face vulnerabili. Europa nu poate accepta practicile de denaturare a pieței care ar putea duce la dezindustrializare aici, acasă”, a adăugat ea.

Producătorii din UE s-au plâns că nu numai că prețul turbinelor eoliene chinezești este cu până la 50% mai mic decât al celor produse în țară, dar că oferă autorităților condiții generale, inclusiv scheme de plată amânate. UE a susținut că este cea mai mare piață liberă din lume, iar China abuzează, în esență, de ospitalitatea sa economică, aruncând produse în Europa, mai degrabă decât diminuând producția sau crescând cererea în China. Beijingul susține că producătorii din UE au acces la o piață și mai mare în China și, cu o cerere globală de tehnologie ecologică în creștere, toată lumea poate înflori împreună.

Companiile de tehnologie ecologică au protestat că, deși au avut cândva un lider în producția de turbine eoliene și panouri solare, acum sunt scoase din afaceri de China. Luni mai devreme, europarlamentarul Raphaël Glucksmann, principalul candidat socialist din Franța la viitoarele alegeri UE, a declarat „Obișnuiam să avem campioni de panouri solare în Franța și Europa. Astăzi, câte companii produc panouri solare în Franța? A mai rămas doar una.”

Citește și

Exit mobile version