UE lansează o contestație legală cu privire la modificările aduse de Marea Britanie acordului post-Brexit

UE

UE

Uniunea Europeană lansează o acțiune în justiție împotriva Marii Britanii ca răspuns la demersurile unilaterale de rescriere a unor părți din Protocolul privind Irlanda de Nord în acordul post-Brexit dintre cele două părți, a anunțat miercuri ramura executivă a blocului comunitar. Proiectul de lege propus de Marea Britanie urmărește să elimine controalele vamale pentru unele bunuri care intră în Irlanda de Nord din restul Regatului Unit, ceea ce va anula părți din tratatul comercial pe care premierul Boris Johnson l-a semnat cu UE în urmă cu mai puțin de doi ani.

UE consideră că decizia unilaterală a Regatului Unit încalcă dreptul internațional. Așa-numitul Protocol pentru Irlanda de Nord este partea din acordul Brexit care menține Irlanda de Nord pe piața unică de bunuri a UE.

Blocul celor 27 de națiuni va relua procedura de infringement lansată anul trecut împotriva guvernului britanic, după ce Marea Britanie a prelungit unilateral o perioadă de grație care se aplică comerțului pe insula Irlanda.

Acțiunea fusese suspendată în septembrie 2021, în timp ce ambele părți încercau să găsească o soluție comună. În plus, UE va demara o nouă acțiune împotriva Regatului Unit pentru că se consideră că nu a efectuat controalele necesare în conformitate cu normele UE și nu a furnizat datele statistice comerciale, așa cum prevede protocolul.

Irlanda de Nord este singura parte a Regatului Unit care are o graniță comună cu o țară din UE – Republica Irlanda. Atunci când Marea Britanie a părăsit UE și zona de liber schimb fără frontiere, cele două părți au convenit să mențină frontiera terestră irlandeză fără posturi vamale și alte controale, deoarece o frontieră deschisă este un pilon esențial al procesului de pace care a pus capăt la decenii de violență în Irlanda de Nord.

Exit mobile version