• UE a convenit, ca parte a acordului comercial pentru 2020, să ofere Regatului Unit acces la o serie de programe științifice.
  • Întârzierile au împiedicat Marea Britanie să aibă acces la Orizont Europa, principalul program de finanțare al UE pentru cercetare și inovare.
  • Miniștrii au scris Comisiei Europene pentru a lansa proceduri de soluționare a litigiilor după ce Regatul Unit a negociat accesul la o serie de programe UE.

UE trebuie să pună capăt întârzierilor persistente” privind accesul Regatului Unit la programele de cercetare științifică ale blocului după Brexit, a cerut guvernul, care a lansat o acțiune în justiție.

Acesta a declarat că întârzierile au împiedicat Marea Britanie să aibă acces la Orizont Europa, principalul program de finanțare al UE pentru cercetare și inovare, și la Copernicus, programul de observare a Pământului care furnizează date privind schimbările climatice. Alte programe care au fost afectate includ programul de cercetare nucleară Euratom și accesul la supravegherea și urmărirea spațială.

Liz Truss, ministrul de externe, care este, de asemenea, liderul conservator, a declarat că UE încalcă în mod clar acordul nostru, încercând în mod repetat să politizeze cooperarea științifică vitală prin refuzul de a finaliza accesul la aceste programe importante.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Ea a adăugat: Nu putem permite ca acest lucru să continue. Acesta este motivul pentru care Regatul Unit a lansat acum consultări oficiale și va face tot ce este necesar pentru a proteja comunitatea științifică.

Miniștrii au scris Comisiei Europene pentru a lansa proceduri de soluționare a litigiilor după ce Regatul Unit a negociat accesul la o serie de programe UE în domeniul științei și inovării ca parte a acordului comercial post-Brexit cu UE în 2020.

Dar Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO) a declarat că au trecut mai mult de 18 luni și UE a refuzat în continuare să finalizeze accesul Regatului Unit”, ceea ce, potrivit acestuia, cauzează daune serioase cercetării și dezvoltării atât în Marea Britanie, cât și în statele membre ale UE. Partidul Laburist i-a acuzat pe conservatori că încep certurile cu UE pentru a apela la baza lor conservatoare, în timp ce dna Truss se confruntă cu Rishi Sunak pentru a-l înlocui pe Boris Johnson.

Dna Truss a declarat: UE încalcă în mod clar acordul nostru, încercând în mod repetat să politizeze cooperarea științifică vitală prin refuzul de a finaliza accesul la aceste programe importante. Nu putem permite ca acest lucru să continue.

Acesta este motivul pentru care Regatul Unit a lansat acum consultări oficiale și va face tot ce este necesar pentru a proteja comunitatea științifică.

La începutul acestei luni, un grup transpartinic de colegi din cadrul Comitetului pentru știință și tehnologie al Camerei Lorzilor a concluzionat într-un raport că politica științifică internațională a guvernului „a fost oarecum incoerentă.

Acesta a avertizat: Asocierea cu Horizon Europe nu a fost asigurată, ceea ce riscă să afecteze și mai mult reputația Regatului Unit și să pună în pericol calitatea bazei sale științifice. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Daniel Ferrie, a declarat: Comisia ia notă de cererea de consultare a Regatului Unit și va da curs acesteia în conformitate cu normele aplicabile, așa cum sunt prevăzute în Acordul de comerț și cooperare.