• Uniunea Europeană promite că va reduce emisiile de carbon cu 55% până în 2030
  • Europa va fi primul mare poluator cu legi pentru climă
  • Ținta UE a fost anunțată cu o zi înaintea unui summit pe climă organizat de SUA
  • Nivelul de emisii din România este la 42% față de anul 1990
  • În SUA, orașele și companiile acționează singure, în lipsa unor legi naționale

Dacă te preocupă schimbările climatice, Uniunea Europeană îți dă motive de mândrie. Parlamentul European, Comisia și Consiliul UE au decis reducerea cu 55% a emisiilor de carbon până în 2030 față de nivelul anului 1990. După ce proiectul va deveni lege, Europa va deveni lider mondial, înaintea Chinei sau a Statelor Unite.

„Statele Unite nu sunt fratele mai mare când vine vorba despre climă. Noi suntem fratele sau sora mai mare. Ei vor fi încurajați de decizie, vor fi presați. Vor fi nevoiți să vină cu rezultate când vor vedea ce am realizat noi. Ținta este colectivă, nu se aplică fiecărui stat în parte. Oricum, România este la 58% scădere, deci a depășit de acum obiectivul. Ca și în cazul Poloniei, dependentă de combustibili fosili, problemele sunt altele“, spune europarlamentarul Jytte Guteland.

Acolo trebuie să reducem emisiile și trebuie să înlocuim cu ceva. Acel ceva este gazul, iar gazul încă nu este socotit un combustibil pentru tranziție“, spune europarlamentarul Marian-Jean Marinescu.

În Statele Unite, în lipsa unei legislații naționale, statele și companiile și-au dezvoltat propriile planuri de combatere a încălzirii globale. În California, orașul Healdsburg a instalat o fermă solară imensă deasupra lacului cu apă reciclată. Astfel, s-a rezolvat problema algelor care făceau apa inutilizabilă, iar orașul se laudă cu 5 megawați de energie curată.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Ne-ar plăcea să vedem că acest proiect este luat drept exemplu de urmat. Asta dovedește că acest concept este viabil. Este folosit cu succes în alte țări, dar Statele Unite nu l-au adoptat încă“, explică Terry Crowley, director utilități Healdsburg.