• Cei care au pașaportul verde vor scăpa de testare și de carantină.
  • UE nu va mai lua în considerarea situația sanitară din țara de origine.
  • Setul de recomandări nu este obligatoriu, iar guvernele au libertatea să decidă dacă îl urmează sau nu, începând cu 1 februarie.

UE relaxează măsurile sanitare pentru călători, de la 1 februarie. Vei scăpa de cheltuiala testării atunci când călătorești în interiorul Uniunii Europene. Secretarii de Stat pentru Afaceri Europene din UE au stabilit noi reguli pentru călători și renunță la carantină sau testare pentru persoanele care dețin Certificatul Verde Covid.

Cu mai multe amănunte vine BALAZS BARABAS, editor Aleph News la Budapesta.

Care este principala noutate de la Consiliul de Afaceri Generale al UE

„Uniunea Europeană este dispusă să renunțe la o serie de măsuri sanitare și să dea prioritate certificatului verde.
Deținerea unui pașaport Covid va fi singura cerință, indiferent de nivelul de risc al țării de proveniență, a călătorului comunitar. Semaforul de risc va deveni doar informativ, iar gradul de vaccinare în fiecare regiune a UE va avea mai multă pondere în aplicarea măsurilor sanitare. Acestea sunt câteva din acordurile atinse la sedința Consiliului de Afaceri General, la care au participat miniștrii și secretarii de stat pentru Afaceri Europene.”
, a transmis editorul Aleph News, Balazs Barabas.

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII

Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene al Franței, Clément BEAUNE, anunță astfel o schimbare majoră în cazul restricțiilor de călătorie.

De acum ne vom concentra mai mult pe situația personală a persoanei vacinate sau nu, decât pe situația epidemiologică din țara de origine sau de destinație din Uniunea Europeană, fără să neglijăm restricțiile aplicate persoanelor care nu sunt vaccinate.”, a explicat Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene al Franței, Clément Beaune.

Modificări luate în ce privește vaccinarea, la nivelul UE

Membrii UE au acceptat ca la sosire, cetățenii comunitari să dovedească faptul că au primit a doua doză cu cel puțin 14 zile înainte și în decurs de 9 luni. Dacă în această perioadă nu a fost administrată doza a treia, atunci certificatul verde nu mai este valabil. Excepția de la regula celor două doze obligatorii se face în cazul persoanelor imunizate cu serul de la Johnson & Johnson, vindecate de Covid-19 sau cei care au deja 3 trei doze. Și o altă decizie, acordată de reprezentanții statelor membre, este aceea de a reduce valabilitatea testelor rapide de la 48 la 24 de ore, iar certificatul de vaccinare să fie valabil pe termen nelimitat dacă persoana primește doza booster.”, a detaliat editorul Aleph News, Balazs Barabas.

Secretarul de stat pentru Uniunea Europeană al Spaniei, Pascual Ignacio Navarro Ríos a precizat că, în continuare, toate persoanele care au un pașaport COVID în regulă, cu vaccinarea completă, pe o perioadă de nouă luni, vor putea călători în UE fără alte restricții.

Când vor intra în vigoare măsurile luate

Acest set de recomandări nu este obligatoriu, iar guvernele au libertatea să decidă dacă le urmează sau nu, începând cu 1 februarie. De altfel, în acest moment sunt zece state europene în care se aplică măsuri suplimentare persoanelor care dețin certificatul verde, iar țări precum Franța, Italia, Portugalia, Germania sau Olanda solicită testarea obligatorie.”, a mai spus editorul.

Uniunea Europeană speră să simplifice măsurile sanitare, dar își rezervă dreptul de a reveni la restricții dure dacă va apărea o variantă mai periculoasă de Covid-19.