Consiliul European a cerut Comisiei Europene şi statelor din cadrul Uniunii Europene, la summitul de la Bruxelles, să adopte rapid măsuri pentru atenuarea efectelor creşterii preţurilor la energie şi să elaboreze un plan pe termen mediu şi lung pentru stabilizarea pieţei energetice.

„Consiliul European invită Comisia Europeană să analizeze funcţionarea pieţelor de gaz şi electricitate, precum şi sistemul UE de comercializare a emisiilor poluante, cu ajutorul Autorităţii Europene pentru Garanţii şi Pieţe. Ulterior, Comisia Europeană va evalua dacă anumite comportamente de pe pieţe necesită reglementări suplimentare”, conform concluziilor summitului UE, vizualizate de MEDIAFAX.

Consiliul European îndeamnă statele membre şi Comisia Europeană să adopte „măsuri pe termen scurt pentru ajutarea consumatorilor vulnerabili şi pentru susţinerea companiilor europene, ţinând cont de diversitatea şi specificitatea situaţiilor din ţările membre”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Comisia Europeană şi Consiliul UE sunt invitate să analizeze posibilitatea unor măsuri pe termen mediu şi lung în sensul obţinerii unui preţ la energie care să fie acceptabil pentru consumatorii casnici şi pentru companii, să intensifice rezilienţa sistemului energetic al UE şi a pieţei energetice europene, să ofere susţinere pentru tranziţia la neutralitatea climatică, ţinând cont de diversitatea şi specificitatea situaţiilor din statele membre”, precizează Consiliul European.

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) va analiza posibilităţi de accelerare a investiţiilor pentru tranziţia energetică, în sensul „reducerii viitoarelor riscuri de perturbări şi pentru atingerea ambiţiilor Europei privind conectivitatea mondială”, subliniază Consiliul European.

Consiliul pentru Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie (TTE) se va întruni pe 26 octombrie pentru a analiza actualele propuneri. Consiliul European va urmări în continuare situaţia de pe piaţa energiei şi o va reanaliza la summitul UE din decembrie.

Iohannis: România, printre statele care doresc să promoveze gazul și nuclearul ca energie sustenabilă

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles că România face parte din grupul de țări care doresc să promoveze gazele naturale și centralele nucleare ca energie sustenabilă de tranziție.

România este parte din grupul statelor europene care dorește să continue producerea energiei electrice în centrale nucleare. S-a format un grup de state care dorește să promoveze ca și energie sustenabilă de tranziție nuclearul și gazul. Noi suntem printre ei”, a declarat Klaus Iohannis.

Acesta susține că la nivel european s-au format două grupuri: unul, din care face parte și România, care cuprinde țări care folosesc și acum centralele nucleare și gazul și doresc să o facă și în continuare, și un alt grup, de țări reticente față de acest lucru.

Vom vedea cum evoluează lucrurile. Pentru România este foate clar, noi vom dezvolta centralele nucleare și rețelele de gaze natuale. Asta este clar, optimal ar fi să beneficiem și de finanțare și de fonduri euopene”, a mai spus șeful statului.

Președintele României, Klaus Iohannis, participa la reuniunea Consiliului European, care are loc la Bruxelles.