• Liberalii au fost primii chemați la Palatul Cotroceni pentru consultări în vederea formării viitorului guvern.
  • Propunerea PNL pentru funcția de premier este Nicolae Ciucă.
  • PSD a fost a doua formațiune care a mers la consultări cu președintele.
  • Dacian Cioloș nu a fost învestit de Parlament în urma ședinței de miercuri.

Actualizare 14:10. Premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat că va negocia cu toate forţele responsabile astfel încât Guvernul să fie aprobat în Parlament.

Citește și Cine este Nicolae Ciucă şi cum a ajuns un militar de carieră la Palatul Victoria

Actualizare 14:05. Președintele Klaus Iohannis îl desemnează pe Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, să formeze Guvernul.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Discuțiile au fost mai bune decât cele de data trecută. Acum este nevoie de o soluție reală”, a spus Iohannis.

„Am fost foarte mulţumit şi bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare… mi-a fost propus Nicolae Ciucă… am decis să desemnez drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a explicat de ce l-a desemnat pe Nicolae Ciucă.

„Discuţiile de astăzi au fost considerabil mai bune decât ultimele discuţii, am reiterat că acum este nevoie de o soluţie reală, acum criza politică trebuie să se încheie. Trebuie să terminăm cu această criză de preocupări politice, a durat prea mult această criză… Avem criza pandemică, avem o situaţie dramatică în spitale, preţurile la energie cresc, este nevoie de un guvern cu puteri depline”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Actualizare 13:45. „Președintele României, Klaus Iohannis, va susține joi, 21 octombrie 2021, ora 14:05, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Actualizare 13:30. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat joi, după consultările de la Palatul Cotroceni, dacă îl va susține pe Nicolae Ciucă pentru formarea unui guvern și în ce condiții.

Actualizare 12:25. Preşedintele PNL Florin Cîţu susţine că el l-a propus în Biroului Politic Naţional al partidului pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier. „Nu este o schimbare bruscă, suntem în criză politică”, a spus el.

Actualizare 11:45. „Criza politică nu mai e înţeleasă în niciun fel de români şi constatarea mea e că în spaţiul politic există real dorinţa de a găsi o soluţie şi de a încheia această criză”, le-a spus Klaus Iohannis liderilor PSD la consultările pentru formarea unui nou guvern.

„Prima încercare nu a dus la formare unui guvern. Cred că, totuşi, suntem într-o situaţie mult diferită acum. Din păcate criza pandemică s-a aprofundat, criza politică nu mai e înţeleasă în niciun fel de români şi constatarea mea e că în spaţiul politic există real dorinţa de a găsi o soluţie şi de a încheia această criză”, le-a spus Klaus Iohannis liderilor PSD.

Actualizare 11:00. Preşedintele USR, Dacian Cioloş, spune că nu respinge propunerea PNL ca Nicolae Ciucă să fie desemnat premier pentru că România are nevoie de un Guvern cât mai repede.

El a mai spus că refacerea coaliţiei de guvernare este posibilă în jurul unui program de reforme.

Nu vom susţine un guvern minoritar PNL-UDMR, nu este o soluţie, a precizat Cioloş.

Actualizare 10:20: Nicolae Ciucă este propunerea pentru funcţia de premier cu care delegaţia PNL se va prezenta la consultările de la Cotroceni.

Conform sursei citate, consultările vor avea loc joi, 21 octombrie 2021, după următorul program:

11:00 Consultări cu Partidul Naţional Liberal (PNL)

11:30 Consultări cu Partidul Social Democrat (PSD)

12:00 Consultări cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

12:30 Consultări cu Uniunea Salvaţi România (USR)

13:00 Consultări cu Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)

13:30 Consultări cu Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale

Consultările au loc în contextul în care premierul desemnat Dacian Cioloş nu a fost învestit de Parlament în urma şedinţei de miercuri.