- Uniunea Europeană va livra 100 de milioane de doze de vaccin ţărilor sărace.
- Franța și Germania vor dona și ele câte 30 de milioane de doze fiecare.
- Mario Draghi a cerut renunțarea la brevetele vaccinurilor.
- Companiile producătoare au anunțaț că vor vinde dozele mai ieftin.
Accesul țărilor sărace la vaccin și renunțarea la brevetele serurilor au fost temele principale ale Summitului pentru Sănătate care a avut loc ieri, la Roma.
Cel mai apăsător subiect ar fi discrepanța dintre ratele de vaccinare ale țărilor sărace și cele din țările bogate. Premierul italian crede că diferențele sunt uluitoare.
Mario Draghi susține că atâta vreme cât virusul continuă să circule liber în jurul lumii poate să ducă la mutații periculoase și să submineze chiar și cea mai de succes campanie de vaccinare. Drept urmare, soluția pe care Draghi a propus-o a fost renunțarea la brevetele vaccinurilor COVID. Toți experții în Sănătate spun că nu vom ajunge la imunizarea în masă dacă vor fi campanii de vaccinare eficiente doar în țările bogate. Dar companiile au venit cu versiunea lor. Nu renunță la brevete, scad prețurile. Iar pentru asta cer ajutor.
Albert Bourla, CEO Pfizer: „Astăzi, Pfizer și BioNTech promit să furnizeze 2 miliarde de doze de vaccin pentru țările cu venituri medii și mici în următoarele 18 luni. Ne așteptăm să le trimitem un milion de doze anul acesta”.
1,3 miliarde de doze de vaccin pentru țările slab dezvoltate
„Ce ar fi minunat ca ajutor din partea voastră ar fi să putem să exportăm de oriunde din lume materia primă, să putem exporta gratuit produsele finite ca să putem trimite vaccinurile acolo unde e nevoie de ele”, a reacționat Stephane Bancel, CEO-ul Moderna.
În total, companiile Pfizer, Moderna și Johnson and Johnson vor livra 1,3 miliarde de doze de vaccin către țările slab dezvoltate.
Și Franța și Germania donează câte 30 de milioane de doze. Iar Uniunea Europeană, cel puțin 100 de milioane de doze. Și, încă ceva, Fondul Monetar Internațional a propus un plan ca să pună capăt pandemiei, cu o finanțare de 50 de miliarde de dolari. Obiectivul este ca 40% din populația mondială să fie vaccinată până la sfârșitul anului, și 60% până la sfârșitul lui 2022.