• Președintele Ugandei a aprobat o lege împotriva LGBT.
  • Legea pedepsește „homosexualitatea agravată” cu moartea.
  • Activiștii LGBTQ promit o contestație în instanță.

Președintele Ugandei, Yoweri Museveni, a semnat una dintre cele mai dure legi anti-LGBTQ din lume, scrie Reuters. Pedeapsa cu moartea va fi aplicată pentru „homosexualitate agravată”.

Relațiile între persoane de același sex erau deja ilegale în Uganda, la fel ca în peste 30 de țări africane. Legea prevede pedeapsa capitală pentru cei care transmit una dintre bolile terminale, cum ar fi HIV/SIDA, prin intermediul sexului între homosexuali. De asemenea, este decretată o pedeapsă de 20 de ani pentru „promovarea” homosexualității.

„Președintele ugandez a legalizat astăzi homofobia și transfobia sponsorizate de stat”, a declarat Clare Byarugaba, o activistă ugandeză pentru drepturile omului. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a calificat această măsură drept „o încălcare tragică” a drepturilor omului și a declarat că Washingtonul va evalua implicațiile legii „asupra tuturor aspectelor angajamentului SUA cu Uganda”.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.
NE IA A.I.-UL JOBUL?

O fotografie a președintelui Museveni îl arată pe acesta semnând legea cu un stilou de aur la biroul său. În vârstă de 78 de ani, acesta a numit homosexualitatea o „abatere de la normalitate” și a îndemnat legislatorii să reziste presiunilor „imperialiste”.

Măsura luată de Uganda ar putea încuraja legislatorii din Kenya și Tanzania, țări învecinate, să ia măsuri similare. „Ce lider avem în Africa!”, a scris pe Twitter George Kaluma, un membru al parlamentului kenyan, care a depus un proiect de lege anti-LGBTQ în aprilie. „Kenya vă urmează în acest efort de a salva umanitatea”. Includerea pedepsei cu moartea pentru infracțiuni precum transmiterea HIV a stârnit o indignare deosebită la nivel internațional.

Legislația ugandeză existentă prevede o pedeapsă maximă de 10 ani pentru transmiterea intenționată a HIV și nu se aplică atunci când persoana care s-a infectat era conștientă de statutul partenerului său sexual.

Citește și